Marcel Ciolacu, premier sau nimic. Negocierile dintre partidele pro-europene vor decide soarta liderului PSD
Joi, 12 Decembrie 2024, ora 21:00
În cadrul negocierilor dintre partidele pro-europene pentru noul guvern, PSD și Marcel Ciolacu ar fi cei îndreptățiți să dea șeful guvernului, având în vedere că au obținut cel mai mare scor la alegerile parlamentare. Pentru Marcel Ciolacu este esențial să obțină, din nou, funcția de premier, pentru a putea rămâne la cârma partidului, în contextul în care trecutul PSD e marcat de lideri care au pierdut partidul în momentul în care au pierdut alegerile și pârghiile guvernamentale. Problema lui Marcel Ciolacu este însă una importantă.
Electoratul a dat un vot de protest la alegerile prezidențiale și parlamentare, tocmai împotriva a tot ce a însemnat PSD-PNL, sub patronajul lui Klaus Iohannis, iar o coaliție condusă de aceleași fețe poate înfuria și mai mult electoratul și să potențeze partidele extremiste.
Jurnalistul și analistul politic Ion M. Ioniță consideră că PSD are o poziție bună de negociere, în contextul rezultatului de la alegerile parlamentare, favorabil social-democraților și, în teorie, ar avea prima șansă la nominalizarea premierului, fapt care l-ar avantaja pe Marcel Ciolacu.
„Să meargă la negocieri acest grup de partide, dacă ajung la o înțelegere, să meargă la consultările cu președintele și să propună un premier de la PSD, adică pe domnul Marcel Ciolacu. Teoretic, totul depinde de modul în care decurg aceste negocieri, de cât de repede se va ajunge la un program de guvernare și la o formulă de ministere”, spune acesta.
Ion M. Ioniță punctează faptul că un alt factor care trebuie luat în calcul este candidatul la alegerile prezidențiale, unde este important ce va face PSD, având în vedere importanța electoratului său.
„(...) PSD se află într-un fel de echilibristică, adică nu vrea nici să pară prea dedicat, să spunem, în idealuri progresiste, pentru că și-ar pierde electoratul, nici prea naționalist, pentru că atunci și-ar îndemna electoratul spre votul naționalist. Așa încât trebuie să țină o linie fină, să facă echilibristică, să-și păstreze și electoratul și să aibă și acceptul partidelor din coaliție pentru, eventual, un premier și un candidat comun la alegerile prezidențiale. De toate acestea depinde viitorul lui Marcel Ciolacu, care, sigur, este pândit din partid”, spune el.
Jurnalistul consideră că în PSD există o grupare care vrea să îndrepte partidul spre tabăra anti-europeană, iar Ciolacu ar putea să aibă probleme în partid dacă nu obține ceva important pentru partid.
„În partid există această grupare care vrea să îndrepte partidul spre tabăra antieuropeană, spre tabăra naționalistă. Marcel Ciolacu a reușit până acum să mențină partidul în direcția corectă, dar s-ar putea să aibă probleme în continuare dacă nu obține ceva important pentru partid. Trebuie să obțină cât mai mult pentru a mulțumi centrii de putere din partid și pentru a menține partidul în această coaliție pro-europeană, fără să fie amenințat din interior”, consideră acesta.
Analistul politic precizează faptul că centrii de putere din PSD se pot reactiva oricând dacă sunt nemulțumiți de negocierile cu celelalte partide, așa cum au făcut-o și în trecut.
„Pentru că, într-adevăr, sunt mulți centrii de putere care se pot reactiva oricând în partid dacă au motive de nemulțumire legate de felul în care au decurs negocierile. Deci, cred că, într-adevăr, va urmări postul de premier, dar asta prin prisma logicii de partid despre care am vorbit până acum pentru a-și consolida puterea și pentru a arăta că are în continuare ce oferi establishment-ului PSD-ist. De altă parte, din punct de vedere politic general și nu de partid, nu știu cât va putea Marcel Ciolacu să aibă tracțiune ca premier în actuala conjunctură politică, pentru că și el este identificat cu vechea structură politică generată de președintele Iohannis”, explică Ion M. Ioniță.
Jurnalistul este de părere că, având în vedere votul de protest dat de români la cele două tururi de alegeri, noul guvern ar trebui să vină cu alte figuri în față, inclusiv când vine vorba despre premier.
„Deci, cam acestea sunt constrângerile pe care le are PSD în acest moment. Și, evident, ținându-și de alegerile prezidențiale, care vor capta foarte mult interes din nou, evident, după ce s-a întâmplat în decembrie. Așa încât, probabil, și partidele din coaliție aceasta pre-europeană se vor gândi să vină cu o față nouă, să vină cu un candidat total nou, să nu mai fie Marcel Ciolacu sau alte personaje care au făcut parte din formula de putere de până acum. Și atunci Marcel Ciolacu nu ar putea să se califice și PSD să facă un pas înapoi. Deci, sunt multe variabile”, mai spune analistul.
Partidele pro-europene, PSD, PNL, USR și UDMR, negociază, alături de minorități, zilele acestea, programul de guvernare al următorului guvern pro-democratic.
Cele patru partide și minoritățile au convenit asupra subțierii aparatului guvernamental, prin reducerea ministerelor la maximum 16 și reducerea numărului de secretari de stat.
Partidele așa-zis suveraniste au 35% din locurile din Parlament, o creștere importantă în comparație cu performanța realizată în 2020 de AUR, iar partidele tradiționale, împreună, pot forma o majoritate confortabilă în Legislativ.
Sursa: Ziare.com