Ultima masa a unui dinozaur, conservata perfect, desi s-a intamplat acum 110 milioane de ani

Duminica, 07 Iunie 2020, ora 08:37

10363 citiri

Foto: Royal Tyrrell Museum Of Palaeontology

Un dinozaur gasit in 2011, analizat minutios abia acum, s-a dovedit a avea cel mai bine fosilizat stomac din toate speciemenele gasite pana acum. Oamenii de stiinta pot spune cu certitudine care a fost ultima sa masa.

Uriasul "cu armura", care a trait acum 110 milioane de ani, cantarea 1.300 de kilograme si a fost gasit in nordul provinciei canadiene Alberta, arata Science Alert.

Probabil a murit la foarte scurt timp dupa ce a mancat, corpul sau ajungand in apa. Dupa ce s-a scufundat, a ajuns intr-un loc in care apa era foarte putin oxigenata, asa explicandu-se cum de continutul stomacului sau a ramas atat de bine conservat.

Revenind la ultima masa a gigantului, 88% din continutul intestinelor dinozaurului consta in frunze de ferigi, iar 7% tulpini si crengi. In total, echipa de oameni de stiinta canadieni a gasit 50 de tipuri de microfosile de plante, inclusive sase tipuri de muschi, o varietate de ferigi, cateva tipuri de conifere si doua plante cu flori.

Printre continutul comestibil, cercetatorii au gasit si urme de gastrolit, pietre inghitite intentionat de animale pentru a ajuta digestia materialelor mai dure, asa cum si crocodilii zilelor noastre procedeaza.

Totusi, poate cea mai fascinanta descoperire a fost prezenta vegetatiei arse. Nu se stie daca aceasta a fost mancata din greseala sau intentionat.

A.P.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu