Naveta Endeavour a aterizat in siguranta

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 11:28

1113 citiri

Naveta spatiala Endeavour a aterizat in siguranta la Centrul Spatial Kennedy miercuri dimineata, incheindu-si ultima misiune pe Statia Spatiala Internationala, penultima misiune a unei navete din actuala generatie apartinand NASA, urmand sa fie oferita unui muzeu.

Naveta care va incheia seria de misiuni a actualei flotile spatiale americane, Atlantis, era in curs de ridicare pe rampa de lansare in momentul aterizarii lui Endeavour, transmite Associated Press.

Ultima lansare a unei navete spatiale americane - Atlantis - a fost stabilita pentru 8 iulie. Prevazut initial pentru 28 iunie, ultimul zbor al unei navete a fost amanat din cauza intarzierii cu doua saptamani - pe 16 mai - a lansarii lui Endeavour ca urmare a unei probleme la sistemul electric.

Principalul obiectiv al misiunii pe cale sa se incheie a fost transportarea si instalarea pe ISS a unui urias detector de raze cosmice, in cadrul unui experiment in valoare de 2 miliarde de dolari dedicat investigarii Universului "invizibil" si explicarii inceputurilor Universului. Acest spectrometru este cel mai scump dispozitiv transportat vreodata de o naveta spatiala.

Instrumentul stiintific ce cantareste nu mai putin de 7 tone, a fost construit in 17 ani de peste 600 de oameni de stiinta din 16 tari. Inima acestui spectrometru este un inel magnetic cu diametrul de aproape 1 metru.

Acest magnet fabricat in China va curba traiectoria particulelor cosmice polarizate electric, in timp ce acestea trec prin opt senzori, permitandu-le oamenilor de stiinta sa le identifice si studieze proprietatile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Adauga comentariu