Despartirea Marii Rosii de catre Moise, fictiune sau adevar? Iata ce spune stiinta (Video)

Autor: George Titus Albulescu

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 11:04

17146 citiri

Foto: smithsonian.com

In Biblie se vorbeste despre fuga israelitilor de urmaritorii egipteni si miracolul despartirii Marii Rosii de catre Moise, ce i-a condus printr-un culoar aparut pe fundul apei. Acum, o cercetare arata ca acest eveniment a fost posibil din punct de vedere stiintific.

Carl Drews, inginer de sisteme software si autorul studiului, arata ca povestea descrisa in Cartea Exodului ar putea fi una reala, iar Moise a fost ajutat de fapt de fortele naturii, potrivit smithsonian.com.

Drews a aratat ca, luand in considerare numeroase dovezi arheologice, nu ar fi fost vorba despre Marea Rosie din prezent, ci de Delta Nilului de Est, mai exact de o intindere de apa denumita Lacul Tanis.

Avand in vedere conditiile din jurul lacului de acum cateva mii de ani, un fenomen natural, cu vanturi foarte puternice dinspre est, a dus la impingerea apei si a creat ridicarea valurilor in alta parte a lacului.

Miracolul de la Marea Rosie, simulat pe computer

Astfel de fenomene inca exista si s-au petrecut recent in zone ale Lacului Erie si in Delta Nilului.

Drews a creat modele computerizate ale zonei in antichitate pentru a arata ca acest fenomen s-ar fi putut intampla cu adevarat in anul 1250 i.Hr. Iviti la momentul potrivit, Moise si israelitii ar fi avut aproximativ patru ore sa strabata lacul, potrivit cercetarii lui Drews.

Bineinteles, exista o multime de supozitii aici: ca traversarea nu a avut loc pe fundul Marii Rosii, ci a lacului, ca sincronizarea israelitilor a fost la secunda; ca Drews a calculat corect toti parametrii si, probabil cel mai important, ca povestea Exodului este cu adevarat un eveniment istoric si nu o fictiune.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (11)