Descoperire fara precedent din vremea regelui David. Ce pasaje din Biblie sunt confirmate VIDEO

Autor: George Titus Albulescu

Joi, 22 Aprilie 2021, ora 01:10

8508 citiri

Situri vechi din Israel FOTO: 24newsjustall

Nu toate comorile arheologice supravietuiesc pana in epoca moderna, insa acum cercetatorii de la Autoritatea pentru Antichitati (IAA) din Israel au facut o descoperire remarcabila. Ei au gasit mai multe bucati de ceramica inscriptionate cu o scriere din Canaan, care confirma misterul legat de uciderea regelui Regatului Israelului din secolul al X-lea i.Hr.

Este un lucru extrem de rar gasit de oamenii de stiinta la situl Khirbet Qeiyafa, practic numele lui Eshba'al Ben Shaul, care a fost ucis in mod tragic, conform scrierilor din Biblie, din Vechiul Testament, scrie Express.

Descoperirea din Israel a fost o provocare pentru arheologi, deoarece vasul de ceramica a fost complet spart, iar cu ajutorul bucatilor gasite expertii l-au putut reconstituit. "Nu exista un sentiment mai profund decat sa strangi cateva piese de puzzle, pana cand imaginea completa este dezvaluita", a comunicat Autoritatea din Tara Sfanta.

Obiectul antic a fost dezgropat de o echipa condusa de Yosef Garfinkel de la Institutul de Arheologie al Universitatii Ebraice din Ierusalim si de Saar Ganor de la IAA.

Conform Vechiului Testament, Eshba'al Ben Bada sau Ish-bosheth a fost fiul regelui Saul, marele adversar al lui David si al doilea rege al Regatului Israel.

Biblie spune in 2 Samuel (4:5- 4:8): "Si fiii lui Rimon din Beerot, Recab si Baanam s-au dus in timpul zadufului zilei in casa lui Is-Boset, care isi facea somnul de amiaza. Au patruns pana in mijlocul casei, dandu-se drept negustori de grau, si l-au lovit in pantece, apoi Recab si Baana, fratele sau, au scapat.

Au intrat in casa pe cand el era culcat pe pat, in odaia lui de dormit, l-au lovit, l-au omorat si i-au taiat capul. I-au luat capul si au mers toata noaptea prin campie. Au dus capul lui Is-Boset la David, in Hebron".

Potrivit afirmatiile profesorului Yosef Garfinkel aceasta este prima data cand numele Eshba'al apare pe o inscriptie veche, descoperita in Israel. "Este interesant ca numele apare in Biblie si acum in dovezile arheologice, numai in timpul domniei regelui David, din prima jumatate a secolului al X-lea i.Hr.".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu