Cel mai mare aisberg din lume s-a rupt de Antarctica. Un monstru de 18 ori mai mare decat Bucurestiul VIDEO

Autor: George Titus Albulescu

Joi, 20 Mai 2021, ora 05:10

6716 citiri

Cel mai mare aisberg din lume FOTO: New Scientist

Un fenomen natural de mari proportii tocmai s-a petrecut in Antarctica, unde s-a desprins din calota polara cel mai mare aisberg din lume. El are dimensiuni uriase, 4.320 de kilometri patrati, de 18 ori mai mult decat suprafata Bucurestiului.

Aisbergul s-a desprins de Ronne Ice Shelf, regiunea de est a continentului alb, fiind observat din satelit de catre Agentia Spatiala Europeana, fiind denumit A-76. Acum, el pluteste in Marea Weddell, care se afla in partea de nord a Antarcticii, potrivit New Scientist.

Zona a fost influentata de un flux de apa calda, provenita din Oceanul Atlantic de Sud, care afecteaza si alte regiuni din vestul continentului, existand pericolul ruperii altor ghetari uriasi.

"Nu este o zona care sufera modificari semnificative din cauza incalzirii globale. Insa, mesajul principal este ca aceasta desprindere face parte dintr-un ciclu natural", a declarat Alex Brisbourne, glaciolog la British Antarctic Survey.

"Aisbergul A-76 are o forma tabulara, tipica acestor ghetari, iar liniile orizontale de pe acesta reprezinta un semn al tensiunilor, care au determinat ruperea de calota polara de gheata", a completat expertul.

Fenomen neobisnuit in Noua Zeelanda: Milioane de fiinte fosforescente, noaptea in apa VIDEO

Deocamdata, impactul sau asupra cresterii nivelului marii din regiune nu va fi foarte mare. Insa, "este suficient de mare pentru a influenta Oceanul Atlantic si salinitatea acestuia. In functie de traiectoria sa, ar putea fi la fel de important ca A-68A", a explicat Brisbourne.

Aisbergul A-76 are o suprafata de 4320 de kilometri patrati (adica de 18 ori cat Bucurestiul, care are 228 de kilometri patrati), conform estimarilor Agentiei Spatiale Europene, o lungime de aproximativ 170 de kilometri si o largime de circa 25 de kilometri.

Calamar gigantic filmat pentru prima data in Statele Unite

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu