Astronomii au descoperit o gaura neagra care "palpaia"

Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 09:54

3940 citiri

Foto: NASA / CXC / University of Colorado / STScI/ J. Comerford et al.

O gaura neagra supermasiva, cunoscuta si drept nucleu galactic activ, care "palpaia", a fost descoperita de astronomi in centrul unei galaxii distante.

Aceasta pare sa fi consumat cantitati mari de gaz in timp ce emana un flux de particule incarcate cu energie. Fluxul s-a oprit la un moment dat, apoi, peste 100.000 de ani mai tarziu, acesta s-a deschis din nou, fapt ce duce la ideea ca aceasta "palpaia".

Gaura neagra supermasiva este localizata intr-o galaxie numita J1354+1327 (J1354 pe scurt), care e situata la aproximativ 900 milioane de ani distanta de Pamant.

Observatorul astronomic Chandra a detectat o sursa luminoasa de emisie de raze X, ceea ce indica prezenta unei gauri negre masive, potrivit Sci-News.

Razele X sunt produse de gaze incalzite la milioane de grade de catre forte magnetice si gravitationale din jurul gaurii negre. O parte din gaz se intoarce in gaura neagra, in timp ce o alta portiune este emisa intr-un flux de particule incarcate cu energie, ceea ce a dus la fenomenul de "palpaire".

Faptul ca fluxul de particule a putut fi oprit/pornit demonstreaza ca gaurile negre, in general, isi pot opri sursa de energie pe perioade de timp mai scurte. Desi 100.000 de ani pare mult, specialistii sustin ca este o perioada scurta de timp, in comparatie cu 13,8 miliarde de ani, cat are Universul.

"Din fericire, am putut observa galaxia exact in momentul in care gaura neagra a palpait si astfel, am primit dovada", spune dr. Comerford de la Universitatea Colorado din Boulder, autoare a studiului.

Pentru a realiza lucrarea, cercetatorii s-au folosit de date oferite de telescopul spatial Hubble, Keck, dar si observatorul astronomic Apache.

Studiul - numit "An Active Galactic Nucleus Caught in the Act of Turning Off and On" - a fost publicat in revista stiintifica Astrophysical Journal.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu