Aceasta planeta ar putea fi locuibila! Si nici macar nu e foarte departe

Luni, 02 Martie 2020, ora 10:08

13555 citiri

Foto: Arhiva Pixabay

O planeta aflata la doar 124 de ani-lumina fata de noi ar putea naste forme de viata chiar in aceste momente.

E vorba despre K2-18b. Daca suna familiar numele acestei planete, este pentru ca anul trecut astronomii anuntau ca s-au gasit vapori de apa in atmosfera sa, arata Science Alert.

Atunci, insa, se stiau prea putine lucruri despre aceasta planeta. Informatiile s-au inmultit intre timp, iar oamenii de stiinta anunta acum ca planeta are multe sanse sa fie locuibila.

S-a aflat despre K2-18b ca orbiteaza o pitica rosie si ca se afla chiar la jumatatea zonei locuibile - suficient de departe ca apa in stare lichida sa nu se evapore de la suprafata sa, dar nu foarte departe, astfel incat apa sa inghete.

E de 2,6 ori mai mare decat Terra si are de 8,6 ori masa planetei noastre. Oamenii de stiinta cred insa ca e mai degraba un fel de mini-Neptun decat o planeta stancoasa, de genul Pamantului, lui Venus, Marte sau Mercur.

Desi pana acum se spunea ca planetele stancoase, de genul celor amintite, au sanse sa gazduiasca viata, acest mini-Neptun se pare ca are sanse la fel de bune.

Planeta are o amosfera bogata in hidrogen, cu apa in proportie de 0,02 - 14,8% (in atmosfera Pamantului, aceasta se gaseste in proportie de 0 - 5%). Exista si o cantitate mica de metan si de amoniac, care pot rezulta inclusiv din procese biologice.

Nu e exclus ca pe planeta sa se afle si un ocean lichid, care sa aiba o presiune care sa permita viata, se arata intr-un raport publicat de Astrophysical Journal Letters.

Urmatoarele observatii, facute cu ajutorul James Webb Space Telescope, vor arata daca pe K2-18b exista viata sau nu.

A.P.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (7)