De ce nu ar trebui sa muncesti peste 40 de ore pe saptamana

Autor: Ana Ilie

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:50

4076 citiri

Productivitatea unui angajat este maxima atunci cand lucreaza 40 de ore pe saptamana si nu mai mult, 50, 60 sau chiar 70 de ore, asa cum se intampla in lumea corporatista americana.

In utlima vreme, s-a discutat admirativ pe tema marturisirii facute de unul din sefii de la Facebook, Sheryl Sandberg, care a recunoscut, dupa ani de zile de pastrare a secretului, ca pleaca de la birou la 17.30 in fiecare zi, pentru a petrece timp cu copiii sai, scrie Time.

Ceea ce e socant este ca Sandberg a simtit nevoia sa ascunda ani de zile acest fapt, avand in vedere ca toate cercetarile din ultimul secol arata fara urma de dubiu ca productivitatea descreste atunci cand lucrezi peste 40 de ore pe saptamana.

La inceputul anilor 1900, compania Ford Motor a facut zeci de teste pentru a descoperi cantitatea optima de ore de munca pentru productivitatea angajatilor. A descoperit ca cifra magica este 40 de ore pe saptamana - si daca se mareste, spre exemplu, cu 20 de ore, se constata o mica crestere a productivitatii, insa dureaza doar 3-4 saptamani, dupa care devine o adevarata problema.

Potrivit sursei, oricine munceste intr-un mediu corporatist stie ca aceasta regula este valabila pentru angajatii din birouri: oamenii care lucreaza 40 de ore pe saptamana realizeaza mai multe decat cei care muncesc in mod regulat 60 de ore sau chiar mai mult.

Mai mult, cei care lucreaza in mod constant mai mult decat cele 40 de ore pe saptamana sufera de simptomul "burnout" (epuizarii), si incep sa aiba, inevitabil, probelme personale care ii impiedica sa munceasca.

Cei care sustin orele lungi de munca dau drept exemplu tari precum Thailanda, Coreea si Pakistanul, argumentand ca ar crea un avantaj competitiv. Insa faptele nu demonstreaza acelasi lucru: in sase din cele 10 cele mai competitive tari din lume - Suedia, Finlanda, Germania, Olanda, Danemarca si Marea Britanie, este ilegal ca angajatorii sa ceara o saptamana de lucru peste 48 de ore.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (4)