Antidefaimarea, incercarea disperata a lui Liviu Dragnea de a se salva

Autor: Emilian Isaila

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 08:23

5955 citiri

E dificil de scos la lumina motivatia politica pe care a avut-o Liviu Dragnea in ce priveste presiunea parlamentara facuta pentru adoptarea asa-zisei legi antidefaimare.

Si in luna septembrie 2015, cand a fost depus proiectul la Senat, a existat o reactie publica vizavi de aceasta prevedere. Atunci presedintele PSD a promis ca va face modificari substantiale inainte de a fi votata si ca amenzile vor deveni simbolice.

Dar iata ca nu nu s-a intamplat asa, iar in comisiile juridice ale Parlamentului amenzile au fost marite pana la 100.000 de lei, adica la peste 20.000 de euro.

E greu de crezut ca Liviu Dragnea nu a realizat ca aceasta lege va scoate din minti peste 4 milioane de romani, care au conturi de Facebook. Si e si mai greu de crezut ca presedintele PSD are o intuitie politica atat de limitata incat nu si-a dat seama ca va declansa un val de proteste in mediile romanesti care cred ca pot compromite sansele partidului in cele doua runde de alegeri din acest an.

Intrebarea care se pune e de ce a mers inainte cu proiectul vazut de multi drept cenzurare a postarilor de pe Facebook?

"Noua lege a tolerantei vine in completarea ordonantei privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Ea nu anuleaza aceasta lege si nici nu supra-reglementeaza domeniul drepturilor. Astfel, legislatia nu doar permite, ci si garanteaza libertatea de exprimare. Ordonanta, pe care - repet - noua lege nu o anuleaza, garanteaza dreptul la libertatea de gandire, constiinta si religie, precum si dreptul la opinie si exprimare", a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook, incercand sa detensioneze dezbaterile din jurul acestei supra-reglementari.

Dar ceea ce nu spune presedintele PSD e de ce-si doreste o astfel de lege, ce probleme din societate trebuie sa rezolve reglementarea, ce situatii de discriminare au avut loc si nu au fost pedepsite din cauza vidului legislativ din domeniu?

Si mai e o problema. Chiar daca o lege adoptata de Parlament e, in general, "neutra", normele de aplicare o pot transforma intr-un instrument de limitare a exercitarii unui drept. S-a intamplat asta de nenumarate ori in trecut, de ce ar fi altfel acum?

Obsesia acestei legi a lui Liviu Dragnea imi pare sa aiba doua motivatii politice. Prima cred ca e legata de crearea unui instrument de control asupra Facebook-ului din Romania. In opinia mea, presedintele PSD stie, din toate analizele pe care le-a citit in ultima vreme, ca social-democratii sunt calul de bataie pe retelele de socializare. PSD e vazut ca inamic al liberei exprimari, oare de ce?, iar partidul nu are strategii de comunicare pentru acest dificil mediu si, in plus, nu mai are timp sa le dezvolte. Alegerile locale bat la usa.

Cu aceasta lege adoptata, cred ca PSD poate porni o campanie de vanatoare a liderilor informali din mediul online, prin plangeri penale facute in baza acestei reglementari. Astfel, dupa parerea mea, seful PSD spera sa rezolve criza de imagine a partidului.

A doua motivatie politica, in opinia mea, e cea prin care Liviu Dragnea vrea sa le arate celor din zona puterii juridice ca el detine controlul Parlamentului Romaniei.

In cazul in care va fi condamnat cu executare in dosarul Referendumului, poate raspunde printr-o actiune legislativa extrema, de exemplu, adoptarea celebrei legi a amnistiei prin care va arunca societatea in aer.

Din pacate, eu vad ca, desi pozeaza in garant al libertatii de exprimare, Liviu Dragnea a pariat totul pe ultima carte, incercand sa salveze PSD simultan cu salvarea personala, sacrificand, din nou, interesele celui mai dinamic segment al societatii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (18)