Cum te scapa terapia prin colorat de depresie si alte probleme psihice Interviu

Autor: Andreea Ghinea

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 07:50

10891 citiri

Foto: Pexels/Pixabay

Psihologii au o noua metoda pentru a ajuta persoanele care sufera de anxietate sau depresie - terapia prin colorat.

Desi pare mai degraba dedicata copiilor, poate fi aplicata si adultilor, explica intr-un interviu acordat Ziare.com psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro, care pana la sfarsitul lunii octombrie ofera o sedinta de terapie gratuita celor care au nevoie de consiliere sau psihoterapie, fara nicio obligatie de a continua.

Cum functioneaza terapia prin colorat, dar si la ce ajuta ne-a explicat psihologul.

In ultima vreme este foarte promovata terapia pentru adulti prin colorat. Cum are loc aceasta? Ca o terapie normala?

Fie ca suntem copii, fie ca suntem adulti, utilizarea coloratului ca metoda psihologica genereaza efectul dorit in plan emotional.

Jocul prin colorat este o metoda, tehnica psihoterapeutica ce se bazeaza pe asa-numitul "potential uman", adica pe acele dimensiuni cum ar fi libertatea, vointa, creativitatea.

Are importanta cum este facuta exact activitatea de colorat? Este vorba despre creioane de colorat, vopsea sau ceva mai complex?

Fiecare psiholog poate sa-si aleaga cum va utiliza aceasta metoda de colorat, daca va folosi creioane de colorat sau chiar ceva mai complex.

Ce beneficii are aceasta terapie?

Aceasta metoda poate sa-l ajute pe cel care deseneaza sa descifreze vise si sa constientizeze amintiri, sentimente, dorinte, idei, ganduri, emotii etc.

Aceasta tehnica de terapie prin colorat poate ajuta la combaterea anxietatii, depresiei, insomniilor si chiar tulburarilor psihice.

Coloratul este extrem de benefic in exprimarea si eliberarea de anumite traume, vise, care nu se pot idendifica prin exprimarea verbala, ci doar prin desen.

Desenul in terapie poate fi o activitate foarte buna pentru concentrare, meditatie, exprimare emotionala si pentru reducerea anxietatii.

Aceasta tehnica ajuta si la dezvoltarea atentiei. Concentrandu-te la ce ai de facut, la desen, te va ajuta sa te distragi de la gandurile negre, sau sa scapi de amintirile neplacute. Este o forma de terapie impotriva stresului.

Poti desena: copaci, familia ta, un vis, un conflict, poti desena orice.

Coloratul, adevarata terapie anti-stres pentru adulti

Exista persoane carora nu le este recomandata aceasta terapie?

Terapia prin desen este recomandata tuturor persoaneleor indiferent de varsta.

Exista studii privind acest fel de terapie?

Freud a folosit desenul pacientilor sai pentru descifrarea viselor acestora. Jung afirma ca, "atunci cand sinele reuseste sa se exprime prin desen, inconstientul raspunde determinand o atitudine de reverenta fata de viata".

Are ceva in comun cu cromoterapia?

Terapia prin desen la fel ca si cromoterapia sunt tehnici de ameliorare si eliberare a unor afectiuni, prin culoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu