Ministrul Justiției cere rediscutarea proiectului avertizorilor de integritate pentru introducerea observaţiilor Comisiei Europene

Autor: Andreea Burnar

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 14:00

1719 citiri

Cătălin Predoiu a trimis Secretariatului General al Guvernului o adresă prin care solicită Parlamentului să întoarcă legea avertizorului FOTO: Facebook Cătălin Predoiu

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a trimis luni, 3 octombrie, Secretariatului General al Guvernului o adresă prin care solicită Parlamentului să întoarcă legea avertizorului de integritate în Comisia Juridică și amendarea ei astfel încât raportarea cazurilor de corupție sau de încălcare a legii să poată fi făcută anonim.

Ministrul Justiției subliniază că observațiile au fost formulate ”în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege”.

Altfel spus, banii din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt condiționați de adoptarea acestei legi, ca o garanție suplimentară că fondurile europene vor fi cheltuite cât mai corect.

"Cu privire la amendamentul privind protecția persoanelor care efectuează raportări anonime, menționăm că reprezentanții Ministerului Justiției au propus admiterea acestuia.

În paralel, în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege, reprezentanții Comisiei (denumiți în continuare reprezentanți CE) au formulat o serie de observații referitoare la textul proiectului de Lege, observații care au vizat atât soluțiile nou-introduse în cadrul procesului legislativ de reexaminare (raportările anonime), cât și soluții preexistente (cu privire la care Comisia a fost informată în cadrul discuțiilor PNRR).

Menționăm că potrivit susținerilor reprezentanților CE reformulările propuse au în vedere corelarea cât mai fidelă a soluțiilor legislative din proiect cu prevederile Directivei", a declarat Cătălin Predoiu.

Reamintim că senatul a adoptat, joi, legea privind protecţia avertizorilor în interes public, reexaminată ca urmare a cererii formulate de preşedintele Klaus Iohannis, fiind preluate obiecţiile formulate de şeful statului.

Reprezentanții ONG-urilor care monitorizează această lege importantă pentru semnalarea cazurilor de încălcarea legii în administrație au declarat că forma adoptată joi de Senat descurajează raportarea anonimă.

Aceasta ar fi condiționată de furnizarea datelor de contact ale avertizorului în interes public și precum și o serie de informații care descurajează semnalarea cazurilor de corupție sau de încălcări ale legii.

Proiectul de lege mai trebuie adoptat și de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.

Reamintim că legea avertizorilor de integritate este un jalon în PNRR, având ca termen limită acest an.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (1)