Opinii: Mesajul pentru uz intern de la Cotroceni

Autor: Constantin Racaru

Marti, 31 August 2010, ora 23:59

6611 citiri

Fotomontaj Ziare.com

Va amintiti teribilele alegeri prezidentiale din 2000, cand, dupa ce fortele reformiste de dreapta s-au canibalizat reciproc, prin existenta a doi candidati, in finala au ajuns Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor?

Speriati de moarte de pericolul extremist cu tuse patologice, l-au votat atunci pe Ion Iliescu si oameni care-l detestau profund si pe care i-a durut multa vreme mana cu care au pus stampila pe buletinul de vot.

Isi aduce aminte de ele si consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Dar nu cu oroare, ci ca solutie de scapare. Daca recenta sa ghicitoare politica, in care strecoara terifiantul scor al partidului lui Dan Diaconescu - 20%, ar fi aparut in orice alt moment, probabil ca ea ar fi avut valoarea unei analize politice obisnuite.

Dar ea a aparut intr-un moment cheie pentru un PD-L aflat pe un butoi de pulbere. Un moment in care presedintele partidului si premierul, in acelasi timp, este mai contestat ca niciodata, cand taberele se lupta aprig, cand parlamentarii cer capete de ministrii, iar acestia se apara cu dosare.

Ceea ce le transmite Sebstian Lazaroiu democrat liberalilor este un avertisment clar: daca nu va potoliti, daca nu pastram corabia pe linia de plutire, iata ca exista un pericol chiar mai mare decat cel pe care il anticipati si cu care unii sunteti gata sa bateti palma.

Nu PSD este monstrul care se alimenteaza din aceasta degringolada, ci partidul lui Dan Diaconescu. Daca-i permiteti acensiunea, va ajunge forta dominanta, iar voi veti ajunge sub 10%. Dar daca ca va pastrati uniti, pana in 2012 exista sanse de redresare, pe scena politica se va reinstala echilibrul si exista sanse mari sa pastram guvernarea.

Dar ecourile acestui avertisment sunt adresate PSD si PNL: va concentrati pe distrugerea PD-L si nu realizati ca veti fi si voi loviti greu de partidul lui Diaconescu, care a si inceput sa va ia din voturi.

Ca dovada, in misteriorul sondaj invocat de Sebastian Lazaroiu, cel in care Partidul Poporului ar avea 20%, niciunul dintre partidele de basm nu are 36-37%, cu cat era creditat pana acum PSD. Exista insa in frunte doua partide cu 26%, la doar 6 procente in fata PP. Inspaimantator, nu-i asa?

Atat de inspaimantator incat nu stiu cat e credibil este de fapt acest scenariu servit pentru uzul intern al clasei politice, intr-un moment cheie, de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Si primele care scartaie sunt chiar cifrele.

Nu inteleg cum putea sa piarda PSD aprope 10 procente fiind in opozitie, avand cel mai vocal si apasat mesaj si promitand cate in luna si in stele. Au fost furate de PP? Asta ar insemna ca acest partid n-a luat mai nimic dela PRM si, mai ales, din imensa masa de nehotarati, erodand exclusiv PSD, ceea ce ar fi destul de greu de explicat.

Recunoaste acest lucru chiar Sebastian Lazaroiu, dar foloseste zona de inexplicabil pentru a-si lansa explicit mesajul de uz intern: "PP a schimbat dinamica intentiilor de vot care, imediat dupa anuntarea masurilor de austeritate, prevestea o alta turnura. Daca vreti sa intelegeti mai multe amintiti-va de dinamica optiunilor din 2000. Mai exact, cine scadea atunci cand altcineva crestea.

Totusi, ascensiunea PP nu poate fi explicata daca nu luam in considerare contractia uriasa a spatiului de alegere dupa exhibarea cvasi-falimentului bugetar. Increderea in vechile partide si lideri s-a prabusit. PP este, deocamdata, un simptom, nu un efect. Daca stim sa citim cauzele putem intelege mai bine posibilele efecte".

Substratul transparent al analizei lui Sebastian Lazaroiu nu inseamna insa ca diagnosticul sau este incorect, iar Partidul Poporului nu reprezinta un pericol real pana la urmatoarele alegeri. Este mare nevoie de un partid nou pe scena politica romaneasca si daca sigurul care apare este PP, el va culege in cele din urma roadele acestei nevoi, nascuta din expirarea ofertei de pana acum.

Iar daca le punem pe toate acestea cap la cap, o intrebare, cam conspirationista, e drept, nu poate fi evitata: asa cum ascensiunea PRM a fost gandita in anii 90 in laboratoarele PDSR, asa cum Gigi Becali a fost un experiment, cam nereusit si scapat de sub control, al lui Viorel Hrebenciuc, oare PP - Dan Diaconescu n-o fi experimentul gandit in laboratorul condus de Sebastian Lazaroiu si a carui valorificare tocmai a inceput?

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (56)