Borbely vrea sa exporte ursi, care par sa fi cerut "azil politic" in Romania

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 17:27

3222 citiri

Foto: montan.tv

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, considera ca Romania ar trebui sa exporte mai multi ursi pentru a putea reduce numarul exemplarelor si a limita astfel pagubele pe care le provoaca aceste animale, care s-au inmultit peste masura in ultimii ani in tara noastra.

Prezent vineri la Sfantu Gheorghe, ministrul Borbely Laszlo a declarat ca in Romania exista la ora actuala circa 7.000 de exemplare de ursi.

"Ursul a ajuns un animal local. Mergi, dai mana cu el si mergi mai departe. (...) Avem peste 7.000 de ursi. Cred ca jumatate din ursii din Europa sunt in Romania", a declarat ministrul Mediului, adaugand ca aceste animale par sa fi cerut "azil politic" in tara noastra, unde se simt foarte bine.

Borbely Laszlo a admis ca ursii au devenit o problema in conditiile in care s-au inmultit foarte mult si nu pot fi vanati decat intr-un numar limitat, deoarece sunt ocrotiti de lege.

Avandu-se in vedere ca tratatul semnat de tara noastra cu Uniunea Europeana in privinta protejarii acestor animale nu poate fi modificat, cea mai buna solutie ar fi trimiterea in strainatate a catorva exemplare, a spus ministrul Mediului.

"Eu sunt un prieten al animalelor si nu sunt pentru a veni si a-i impusca, dar ce e acum e deja periculos. Am incercat sa exportam ursii in tari precum Germania si chiar m-am mirat ca nu sunt interesati. Ar trebui sa incercam sa exportam mai mult", a conchis Borbely Laszlo.

Potrivit ministrului, anual in Romania pot fi vanati intre 250 si 300 de ursi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (6)