Iurie Darie a murit

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 08:35

9113 citiri

Foto: Cotidianul

Actorul Iurie Darie a murit vineri, la varsta de 83 de ani, dupa o lunga suferinta. Iurie Darie a avut mari probleme de sanatate in ultimele luni, iar dupa interventii chirurgicale, starea sa a inceput sa se deterioreze din ce in ce mai mult.

Astfel, in luna mai, IURIE DARIE a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), cu o ambulanta, dupa ce a acuzat dureri in piept si probleme de respiratie. Ulterior el a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni, unde a fost operat pentru eliminarea lichidului acumulat in creier.

Iurie Darie a murit: Actorul va fi inmormantat duminica

In luna septembrie, actorul era externat, dupa aproximativ trei luni petrecute in spitalul Bagdasar Arseni din Capitala. In acest rastimp, el a fost supus unei interventii chirugicale, i-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat foarte mult timp conectat la aparate pentru ca nu putea respira singur, s-a aflat o vreme in coma indusa si a suferit si un accident vascular cerebral.

Insa starea de sanatate a lui Iurie Darie a inceput sa se deterioreze din ce in ce mai mult, iar vineri seara, el a incetat din viata.

O cariera remarcabila

Iurie Darie are o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice. Dupa ce a debutat in cinematografie, in 1953, in "Nepotii gornistului" - in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat in filme precum "S-a furat o bomba" (1961), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Fratii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "In fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zambet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul mortii" (1999).

Iurie Darie a murit - Colegii, indurerati: Ne-am dori ca marii actori sa nu moara niciodata

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. De asemenea, in teatru, actorul a cucerit audienta prin roluri memorabile in piese precum "Troilus si Cressida", "Umbra" si "Palaria".

Darie s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care actorul isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini.

In 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenta pentru intreaga cariera la Festivalul Comediei Romanesti - festCO. Totodata, in martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru intreaga cariera, iar in 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebritatilor - Walk of Fame din Capitala.

Partenera de viata a actorului Iurie Darie, actrita Anca Pandrea, a fost prezenta la evenimentul de dezvelire a stelei de pe Walk of Fame, in numele actorului, care era foarte bolnav. Anca Pandrea a sarutat steaua actorului imediat ce a dezvelit-o, pe Aleea Cerebritatilor. Actrita a vorbit despre Iura ca despre sufletul si viata ei.

"Iura trebuie sa fie mai bine, sa va rugati pentru el. O sa venim sa isi vada steaua", spunea actrita, care, dupa ceremonie, a marturisit ca l-a simtit pe artist langa ea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: MEDIAFAX

Vezi comentariile (39)