Seful Google avertizeaza: Cea mai mare amenintare pentru omenire in urmatorii 20 de ani

Autor: Camelia Sisea

Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 17:46

11553 citiri

Numeroase locuri de munca ce pareau odata la adapost de impactul automatizarii risca sa dispara in contextul avansului tehnologic constant, avertizeaza presedintele executiv al Google, Eric Schmidt.

Accelerarea inovarii in domeniul tehnologic este responsabila pentru cea mai mare problema cu care omenirea se va confrunta in urmatorii 20-30 de ani, a spus cel care conduce o companie de referinta din industria IT, intr-o conferinta sustinuta la Forumul Economic Mondial din statiunea elvetiana Davos, relateaza Financial Times, preluata de CNBC.

"Se deruleaza o cursa intre calculatoare si oameni, iar oamenii trebuie sa castige. Cu siguranta sunt de aceasta parte. In aceasta lupta, este foarte important sa gasim lucrurile la care oamenii sunt cu adevarar buni", a sustinut Schmidt.

Mai multi economisti au avertizat ca raspandirea tehnologiei informatiei incepe sa aiba un impact mai puternic decat in perioadele anterioare de schimbari tehnologice si ar putea avea efecte permanente la nivelul fortei de munca.

Sefa Yahoo: 2014, an de referinta pentru Internet. Vietile omenilor se vor schimba radical

Chiar si Google, companie care are 46.000 de angajati, pariaza pe automatizarea unor activitati desfasurate in prezent de oameni, prin achizitionarea mai multor start-up-uri care construiesc roboti.

Urmeaza o noua revolutie: Ce vrea sa faca Google cu roboti - animale ultra rapizi

In plus, activitatea sa intensa pentru dezvoltarea masinilor fara sofer a incurajat competitia pe aceasta nisa in industria auto.

De asemenea, dezvoltarile recente in ceea ce priveste inteligenta artificiala si comunicatiile mobile au alimentat ingrijorarile cu privire la inlocuirea de catre masini a numeroase locuri de munca in administratie si cercetare.

Ce pot face guvernele: incurajarea antreprenoriatului

Daca in trecut avansul tehnologic a dus la crearea unor noi tipuri de locuri de munca, unii economisti avertizeaza ca ritmul actual de schimbare este prea rapid pentru a permite adaptarea fortei de munca.

Cele mai tari lansari la CES 2014: De la masina fara sofer la tastatura pentru iPhone (Galerie foto)

Schmidt recomanda guvernelor sa incurajeze firmele care se dezvolta intr-un ritm rapid sa contracareze aceste tendinte si sa creeze noi locuri de munca. Ca exemplu, acesta a mentionat fracturarea hidraulica folosita in industria gazelor de sist din SUA, o tehnologie dezvoltata in principal de firme mici si care a dus la un adevarat boom al angajarilor.

Noile tehnologii favorizeaza aparitia a numeroase de locuri de munca part-time, insa principala problema vizeaza clasa de mijloc, a adaugat presedintele Google. Potrivit acestuia, guvernele trebuie sa investeasca in sistemele de educatie pentru a pregati mai bine oamenii in contextul noilor realitati de pe piata muncii.

"Este foarte clar ca munca se schimba, iar orarul clasic de la noua la cinci trebuie redefinit. In lipsa unei incurajari semnificative, situatia se va inrautati", a sustinut Eric Schmidt.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (20)