Interiorul planetei Marte, cartografiat în premieră. Care sunt deosebirile față de Terra

Autor: Teodor Serban

Vineri, 23 Iulie 2021, ora 23:45

4138 citiri

InSight face măsurători pe Marte FOTO NASA

Trei noi studii publicate la 22 iulie în revista Science dezvăluie cum arată interiorul planetei Marte, fiind pentru prima oară când oamenii de ştiinţă reuşesc să cartografieze interiorul unei alte planete, transmite vineri Live Science.

Această primă fereastră deschisă spre măruntaiele Planetei Roşii este rezultatul a doi ani de cercetare (dar şi a zeci de ani de pregătire şi planificare) desfăşurată prin intermediul modulului robotizat InSight, aparţinând NASA - un laborator automat care a asolizat pe Marte în 2018 cu singura misiune de a studia interiorul acestei planete.

La aproximativ o lună după ce a asolizat în regiunea Elysium Planitia, InSight şi-a folosit braţul robotic pentru a instala un mic seismometru la suprafaţa planetei şi a început să asculte vibraţiile seismice care străbat interiorul planetei, similare cutremurelor de pe Pământ.

"Spre deosebire de Pământ, Marte nu are plăci tectonice; crusta sa este ca o singură placă tectonică gigantică (...) Însă falii, sau fracturi, încă se formează în crusta marţiană din cauza stresului provocat de continua contractare a planetei, pe măsură ce interiorul său se răceşte", conform unui comunicat al NASA.

Aceste fracturi pot produce vibraţii seismice - şi, de-a lungul ultimilor 2 ani, InSight a detectat 733 de astfel de vibraţii. Pornind de la analiza a 35 dintre cele mai puternice seisme depistate pe Marte (cu magnitudini între 3 şi 4), cercetătorii NASA au calculat cât de rapid se propagă şi până la ce distanţă ajung aceste unde seismice, obţinând astfel o hartă a structurilor interne ale planetei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (6)