Cum au fost sedusi doi hackeri romani pentru a fi arestati in SUA

Autor: Florin Necula

Marti, 12 Iunie 2012, ora 22:29

10682 citiri

Foto: The Guardian

Doi hackeri romani, care sunt responsabili pentru furturi de milioane de dolari din bancomate din Statele Unite ale Americii, au fost ademeniti peste ocean de serviciile secrete, pentru a fi scosi din Romania.

Intre anii 2008 si 2011, patru hackeri romani au fost acuzati de furtul a milioane de dolari, prin spargerea conturilor a peste 80.000 de clienti americani care foloseau plata cu cardul, informeaza Smart Data Collective.

Cu toate ca toti cei patru barbati au fost identificati, numai unul a fost extradat din Romania, serviciile secrete americane fiind nevoite sa-i aduca intr-un fel pe ceilalti in SUA.

In timp ce unul dintre hackeri a ramas in libertate, autoritatile americane au reusit sa-i aduca pe doi dintre ei in tara folosind o femeie agent, ca momeala. In termenii spionajului, momeala reprezinta un agent sau un plan in care este folosita seductia pentru a-i prinde pe infractori, fiind unul dintre cele mai vechi si mai de succes trucuri.

O femeie, agent secret american care s-a dat drept angajata a unui cazino din Hawaii, i-a oferit unuia dintre barbati un weekend gratuit. Aceasta l-a convins pe hacker ca acel cazino dorea sa il aduca pe roman in Hawaii si ca ea spera sa il cunoasca pe acesta in persoana.

Drept urmare, femeia a prezentat o adresa oficiala de e-mail si un numar de telefon si chiar a cumparat biletele de avion.

Dar, cand romanul Iulian Dolan a aterizat in SUA, cu "cateva haine, un lantisor ieftin, putini bani si trei cutii foarte mari de prezervative romanesti cu gust de struguri", acesta a fost imediat arestat.

Al doilea hacker, Cezar Iulian Butu, in varsta de 26 de ani, a determinat serviciile secrete sa demareze o operatiune de momeala si mai complexa. Autoritatile americane au obtinut e-mailul sau si informatii despre locurile in care acesta calatoreste, prieteni si alte activitati, pentru a "crea" o turista din Franta pe care o cunoscuse cu un an inainte.

De data acesta, agentul serviciilor secrete s-a dat drept o chelnerita independenta si bogata din SUA, care lucra pentru un lant de restaurante, "doar pentru asigurarea de sanatate si pentru dragostea oamenilor". Acestea au fost de ajuns pentru a-l aduce pe Butu in Boston, pentru a o intalni, fiind arestat pe loc.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (23)