Maduro da foc ajutoarelor umanitare si ameninta diplomati: Apar Venezuela cu pretul vietii! UPDATE Mai multi civili au fost ucisi sau raniti (Video)

Sambata, 23 Februarie 2019, ora 23:27

15045 citiri

Foto: captura video

Lupta pentru putere in Venezuela cunoaste un episod crucial sambata. "Ziua Z" este ziua stabilita de opozantul Juan Guaido a intrarii ajutoarelor umanitare depozitate la frontiera columbiana, blocata de armata credincioasa regimului lui Nicolas Maduro.

Juan Guaido, pe care aproximativ 50 de tari, inclusiv Romania, l-au recunoscut drept presedinte interimar, l-a sfidat pe liderul chavist, a incalcat un ordin judiciar care-i interzice sa paraseasca teritoriul tarii si a afirmat ca armata, pilonul regimului chavist, a "participat" la operatiune.

Pe masura ce tensiunile si violentele escaladeaza la granite, soldatii credinciosi regimului lui Maduro incep sa se indoiasca de ordinele pe care le primesc. Trei membri ai garzii nationale din Venezuela au dezertat sambata la amiaza, a anuntat agentia de migratie din Columbia, careia cei 3 i-au cerut ajutorul. Cateva ore mai tarziu, alti doi militari dezertasera - un locotenent si maiorul Hugo Parra Martinez. Ei s-au predat cu mainile ridicate unor oficiali in Columba.

Insa astfel de actiuni care ii arata lui Maduro ca pierde puterea il fac sa se agate si mai tare de ea. Astfel, la ordinele sale, au fost incendiate camioane cu ajutoare umantare care intrau in Venezuela din Columbia.

Cu pumnul ridicat, Guaido a provocat o surpriza, aparand la "Venezuela Aid Live" cu putin inainte de sfarsitul acestui concert - de peste sapte ore - organizat la Cucuta de catre miliardarul britanic Richard Branson.

Fondatorul Virgin intentioneaza sa adune 100 de milioane de dolari in 60 de zile, pe Internet, pentru Venezuela aflata in criza, din care au fugit 2,7 milioane de oameni din 2015, potrivit ONU.

Opozantul a adaugat ca Garda Nationala Bolivariana a regimului chavist a jucat un rol decisiv.

El nu a precizat cand si nici cum intentioneaza sa se intoarca in Venezuela, unde risca sa fie arestat, din cauza ca a incalcat interdictia de a iesi din tara, decretata de justitia loiala regimului.

Rolul pe care vor alege sa-l joace militarii sambata ar urma sa fie hotarator. Nicolas Maduro le-a ordonat sa nu lase sa intre ajutoare trimise de Statele Unite la apelul adversarului sau.

Insa Casa Alba a condamnat "utilizarea fortei" de catre armata venezueleana contra unor civili, reactionand astfel dupa uciderea a doua persoane care incercau sa tina frontiera deschisa trecerii dintr-o parte in alta a unor ajutoare depozitate in Brazilia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NEWS.RO

Vezi comentariile (39)