Tensiuni militare in Europa, dupa ce tari NATO au vandut armament Rusiei

Autor: Florin Necula

Vineri, 11 Mai 2012, ora 20:12

5960 citiri

Foto: rusi.org

Statele membre NATO sunt ingrijorate dupa o serie fara precedent de vanzari de arme in valoare de mai multe miliarde de dolari, catre Rusia, din partea Frantei, Germaniei si Italiei.

Organizatia se teme ca aceste tranzactii ar putea destabiliza securitatea, se arata intr-un raport congresional al Statelor Unite ale Americii, dat publicitatii joi, cu 10 zile inaintea summit-ului NATO, potrivit agentiei AFP, citata de Space War.

In raport se detaliaza vanzarile catre Rusia. Astfel, Franta a vandut patru nave de asalt Mistral, care sunt descrise drept "primele vanzari ale unor dotari ofensive militare importante de catre un membru NATO catre Rusia".

Vanzarile au inceput cu un contract intre Franta si Rusia, semnat in iunie 2011, care "a expus tensiunile din interiorul aliantei referitoare la relatiile NATO cu Rusia" si a condus la anumite ingrijorari in randul membrilor NATO din zona baltica si nu numai, in legatura cu posibile detasari de nave Mistral in Marea Baltica.

Administratia americana prezidentiala a lui Barack Obama s-a opus acestor vanzari, deoarece acestea "ar putea trimite mesajul gresit atat Rusiei cat si unor aliati din Europa Centrala si de Est".

Nava de tip Mistral este a doua ca marime din marina franceza, putand transporta, printre altele, 16 elicoptere si 13 tancuri, dar si sute de trupe si poate gazdui aproape 70 de paturi de spital.

Moscova va plati 1,47 de miliarde de dolari pentru primele doua vase, iar primul dintre acestea va fi livrat Rusiei in 2014.

La randul sau, gigantul de aparare din Germania, Rheinmetall, a semnat o intelegere cu Ministerul Apararii din Rusia, in luna noiembrie 2011, pentru a construi un centru de pregatire militara de 131 de milioane de dolari, in regiunea ruseasca Volga. Acest centru este descris de compania germana drept "cel mai avansat sistem de acest fel din lume".

Totodata, Italia a ajuns la un acord cu Ministerul Apararii din Rusia pentru vanzarea a zeci de vehicule armate produse de o subsidiara a producatorului auto Fiat.

In ciuda ingrijorarilor unor membri ai NATO ca vanzarile ar putea duce la destabilizare regionala, analistii si diplomatii cred ca vanzarile nu reprezinta o amenintare militara serioasa din partea Rusiei, oficialii celor trei tari europene considerand ca aceste vanzari ar trebui vazute ca un pas logic in parteneriatul strategic cu Rusia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (9)