SUA si NATO stopeaza visul lui Putin de a reface Uniunea Sovietica: Ce tari sunt vulnerabile fata de amenintarea Rusiei ANALIZA

Autor: George Titus Albulescu

Duminica, 06 Iunie 2021, ora 23:10

13140 citiri

Exercitiu al fortelor NATO FOTO Facebook/ NATO

Rivalitatea dintre Statele Unite si Rusia reprezinta cea mai mare provocare de securitate in teatrul european. De la al doilea mandat al lui Obama si pana la actualul presedinte Joe Biden, SUA au crescut presiunea asupra Moscovei. Insa, Kremlinul ramane in prezent o amenintare pentru tarile nordice ale Europei, dar si fata de Polonia, Ucraina, Romania si Bulgaria.

Washington-ul a trecut recent la actiuni concrete fata de Rusia, impunand sanctiuni impotriva Moscovei, expulzand diplomati, intarind pozitia NATO, cu trupe in Polonia si tarile baltice, dar si prin exercitii militare ample in apropierea granitelor ruse, potrivit unei analize din Fair Observer.

Astfel, una dintre cele mai mari operatiuni militare din ultimele decenii, conduse de SUA se desfasoara in prezent, sub denumirea Defender Europe 2021, la care participa 28.000 de soldati, din 27 de tari.

S-a demonstrat recent, ca Ucraina reprezinta un punct fierbinte al complexei lupte pentru putere dintre Est si Vest, in Europa. Acest stat este suveran, insa pentru el Statele Unite nu ofera garantii de securitate, nefacand parte din Alianta NATO.

Insa, de cand Rusia a anexat Crimeea, lucrurile nu par ca mai pot fi intoarse in timp, prea usor. Obiectivul clar al Moscovei a fost acela de a impiedica alianta nord-atlantica sa-si faca o baza militara in peninsula.

Actiunile provocatoare ale Rusiei, pot crea panica si in alte tari, precum cele nordice. Astfel, Statele Unite au hotarat sa-si mareasca prezenta militara in statele baltice, dar si in alte regiuni ale Europei, precum sud-estul continentului.

Rusia, acuzatii grave la adresa americanilor: "Statele Unite spioneaza pe oricine in tarile NATO"

Rusia are o politica imprevizibila

Moscova isi tine adversarii sub control si intr-o stare de ambiguitate. Spre exemplu, Vladimir Putin a avertizat deschis Occidentul asupra liniilor rosii nedeclarate. Recent, Rusia a comasat 100.000 de militari la granita cu Ucraina pentru a demonstra forta Moscovei si capacitatea ei de a escalada un conflict, dar fara sa-si dezvaluie planurile.

Putin vrea sa corecteze "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului; prabusirea Uniunii Sovietice", asa cum a declarat liderul de la Kremlin.

"Rusia va incerca sa scindeze Alianta NATO, pana la dizolvarea ei. Sa rupa legaturile de securitate transatlantica si sa-si restabileasca rolul de putere dominanta in Europa Centrala si de Est", a explicat analistul David Shlapak de la think-tank-ul american RAND Corporation din California.

China il avertizeaza pe Joe Biden, legat de ancheta CIA privind laboratorul de la Wuhan: America se va confrunta cu "Waterloo"

Daca SUA si-ar diminua prezenta in Europa, asa cum a facut-o in Orientul Mijlociu si Afganistan, Rusia si-ar extinde sfera de influenta in Europa de Est si Centrala. Cele mai expuse tari la agresiunea Moscovei sunt Letonia, Lituania si Estonia.

Alte tari din centru si est, precum Polonia, Romania si Bulgaria vor continua sa-si pastreze temerile legate de ambitiile geopolitice ale lui Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (19)