Rusia ii cere Ucrainei bani in avans pe combustibil, inaintea semnarii tratatului cu UE

Autor: Alex Varzaru

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 19:12

1987 citiri

Foto: topics.nytimes.com

Premierul Rusiei, Dimitri Medvedev a declarat ca va cere Ucrainei sa plateasca in avans livrarile de combustibil, in cazul in care tara nu isi achita datoriile.

Declaratia lui Medvedev este ultima dintr-o serie de incercari rusesti de a pune presiune pe Ucraina, care urmeaza sa semneze luna viitoare un acord de preaderare cu Uniunea Europeana, scrie Yahoo News.

Rusia avertizeaza Ucraina ca atitudinea pro-europeana va duce la o "catastrofa"

Semnarea acestui acord va duce si la instituirea unei zone de liber schimb si va strange relatiile politice dintre Ucraina si UE.

Moscova a avertizat insa Ucraina ca relatiile comerciale cu Rusia vor fi mult mai dificile, daca semneaza acest acord.

Marti, Alexei Miller, directorul general al gigantului Gazprom a spus ca Ucraina datoreaza Rusiei 882 milioane de de dolari pentru livrarile de combustibili din august, bani care ar fi trebuit platiti pana la 1 octombrie.

Ucraina catre Rusia: Acceptati faptul ca ne indreptam spre UE

Acesta a declarat ca a fost de acord cu o amanare a platii unei facturii de 882 milioane de dolari in contul gazelor livrate in august, insa amanarea a expirat la 1 octombrie.

"Suntem extrem de ingrijorati de situatia actuala a platilor gazelor rusesti de catre Ucraina", a spus Miller, citat de AFP.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (6)