Romanca purtator de cuvant al NATO a refuzat sa devina informator al Securitatii

Autor: Elena Enache

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 13:33

4342 citiri

Foto: Arhiva

Noul purtator de cuvant al NATO, romanca Oana Lungescu, a avut dosar la Securitate, sub numele de "Lorena", intocmit dupa ce a refuzat sa devina informator.

Intr-un comentariu publicat in decembrie 2009 in The Independent, jurnalista povesteste cu cata emotie a citit in cele doua volume ale dosarului intocmit de fosta Securitate pe numele sau despre modul strict in care a fost tinuta sub supraveghere.

"In 1983, cand eram studenta, am fost invitata la un interviu pentru o agentie de turism, sub pretextul primirii unei slujbe de translator. Destul de repede am aflat ca barbatul care m-a intervievat era capitan de Securitate. Mi-a oferit tot felul de privilegii: pasaport pentru a putea calatori in strainatate, dar si medicamente pentru tatal meu, bolnav de cancer. In schimb, ar fi trebuit sa dau informatii despre cunoscuti. Am spus 'Nu'. Acum, dupa doua decenii, citesc dosarul secret intocmit de politia secreta pe numele meu, ca urmare a acelui refuz", scria Oana Lungescu anul trecut.

In calitate de studenta la engleza si spaniola, aceasta frecventa biblioteca de la British Council, de unde imprumuta diverse carti, considerate suspecte de cei care o urmareau. In plus, avea prieteni britanici, in legatura cu care ar fi trebuit sa anunte Securitatea, conform reglementarilor de atunci. Nu a facut-o. Iar ca lucrurile sa fie si mai complicate, mama ei a plecat in Germania cu o viza de turist si nu s-a mai intors.

In dosarul sau, Oana Lungescu a descoperit interceptari telefonice si numeroase note informative in care cei care o tineau sub supraveghere ii dadusera numele conspirativ "Lorena".

"Am gasit in dosar rapoarte detaliate despre vizitele mele la British Council: date, numele celor cu care vorbeam. Unul dintre informatorii plasati acolo a dat declaratii despre cei cu care stateam de vorba. Apoi, o nota data de capitanul de Securitate care m-a intervievat pentru asa-zisul job de la agentia de turism, dar si un raport despre plecarea mamei mele din tara. Nu lipseau detaliile despre iubitul meu, in varsta de 23 de ani, britanic, pe care ei il suspectau de 'activitati de spionaj'.

In dosar apare si un raport scris la masina despre cum am refuzat sa devin informator. Imi amintesc ca am izbucnit in plans atunci cand am spus ca nu pot sa fac asa ceva, dar acest lucru nu era mentionat in raport. In aceeasi zi, un ofiter superior a intocmit un document 'Strict secret' in care era prezentata o lista cu masuri de supraveghere ce urmau sa fie luate in privinta mea, inclusiv ascultarea telefonului sau deschiderea corespondentei", relata jurnalista.

Acest tip de supraveghere s-a terminat in decembrie 1985, cand Oana Lungescu a plecat in Germania la mama ei, dupa care a inceput cariera de jurnalist la BBC Londra, sectia romana. Oana Lungescu scrie in comentariul publicat anul trecut in 'The Independent' ca a continuat sa fie tinuta sub supraveghere de o alta "aripa a Securitatii" cea care se ocupa de romanii aflati peste granita, pana la prabusirea regimului comunist, in decembrie 1989.

Vineri, Oana Lungescu a fost nominalizata drept purtator de cuvant al NATO, activitatea sa urmand sa inceapa cu data de 1 decembrie, data la care expira mandatul actualului purtator de cuvant al aliantei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (55)