Regele unei tari care a acceptat deja 1,3 milioane de refugiati: Ne-am atins limitele

Luni, 15 August 2016, ora 17:13

6645 citiri

Foto: Arhiva Hepta.ro

Iordania, tara care a primit sute de mii de refugiati sirieni, "si-a atins limitele", a declarat regele Abdallah al II-lea (foto).

"Iordania are o mare responsabilitate fata de refugiatii sirieni in regiune. Totusi, noi ne-am atins limitele", a subliniat regele, intr-un interviu publicat luni, in cotidianul semifioficial Ad-Dustour, citat de AFP.

"Iordania face tot posibilul pentru a-i ajuta pe refugiati, dar aceasta nu se va face in niciun caz in detrimentul iordanienilor si al securitatii lor", a adaugat el.

Regatul hashemit face fata unei sosiri masive de refugiati dupa declansarea conflictului sirian in 2011. Potrivit ONU, aceasta tara a primit circa 630.000 de sirieni inregistrati de Inaltul Comisariat pentru Refugiati UNHCR, dar Ammanul ii evalueaza la peste 1,3 milioane.

Alarmandu-se de "consecintele crescande ale afluxului de refugiati sirieni", suveranul a invitat "comunitatea internationala sa fie un partener cu parte intreaga pentru a imparti aceasta responsabilitate, caci este vorba intr-adevar despre o criza internationala".

"Din nefericire, ajutorul pe care l-am primit din partea comunitatii internationale nu a depasit deocamdata 35% din costul primirii refugiatilor. Restul a fost acoperit de Iordania", si-a exprimat el regretul.

Situatia umanitara este in special ingrijoratoare la frontiera iordaniana, unde zeci de mii de sirieni sunt blocati din 21 iunie, data unui atentat sinucigas care a ucis sapte militari. In urma acestui atac, Ammanul a stabilit acolo o "zona militara inchisa" si a blocat ajutorul umanitar.

Regele a afirmat in interviu ca aceasta decizie a fost luata dupa informatii primite despre prezenta unor elemente extremiste printre refugiatii care vin in aceasta zona desertica.

"Securitatea noastra nationala ramane prioritatea noastra", a declarat Abdallah al II-lea, adaugand ca tara sa ar fi dispusa sa ajute la un transfer al acestor refugiati blocati la frontiera spre "orice tara dornica sa-i primeasca".

De la stabilirea acestei "zone militare inchise", doar un "ajutor urgent" a putut fi acordat de organisme ale ONU in 4 august.

Afla ce le promite Uniunea Europeana tarilor care gazduiesc refugiati sirieni, dar si cum lauda fostul premier Ponta Iordania: A primit 1,4 milioane de refugiati, iar in Europa ne e greu sa acomodam cateva mii

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (8)