Pactul Mondial ONU privind Migratiile a fost adoptat in mod oficial

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 13:28

3084 citiri

Foto: Facebook/United Nations

Pactul Mondial privind Migratiile al ONU a fost aprobat in mod oficial luni, la Marrakech, in Maroc, dupa ce a fost proclamat oral si in urma traditionalei lovituri de ciocan, in prezenta a 150 de tari reunite in Conferinta Interguvernamentala.

"Acest moment este produsul inspirat al unor eforturi", a declarat, in deschiderea dezbaterilor, secretarul general al ONU Antonio Guterres, relateaza AFP.

"Noi nu trebuie sa cedam fricii sau unor neratiuni false" despre migratie, a subliniat el.

Guterres a denuntat "numeroasele minciuni" propagate pe tema acestui acord.

Aproximativ 15 tari s-au retras sau si-au blocat decizia cu privire la acest text, care dezlantuie pasiuni. SUA s-au retras la sfarsitul lui 2017 din procesul de elaborare a pactului. Dupa aprobarea textului la 13 iulie, Austria, Australia, Chile, Cehia, Republica Dominicana, Ungaria, Letonia, Polonia si Slovacia s-au retras, iar Belgia, Bulgaria, Estonia, Israel, Italia, Slovenia si Elvetia au invocat consultari interne.

Acest acord nu are caracter constrangator asupra statelor care-l ratifica, ci vizeaza sa incurajeze o consolidare a cooperarii internationale in domeniul migratiei, in vederea unei migratii "sigure, ordonate si regulate".

Conferinta Interguvernamentala de la Marrakech este o simpla etapa formala a procesului, inaintea unui ultim vot de ratificare, la 19 decembrie, in Adunarea Generala a ONU, la New York.

"Este uluitor sa existe atat de multa dezinformare despre ceea ce este Pactul si ceea ce spune (...) . El nu creeaza niciun drept la migratie, el nu obliga in vreun fel vreun stat", a subliniatduminica seara, intr-o conferinta de presa, la Marrakech, Reprezentanta Speciala a ONU pentru Migratii, Louise Arbour.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NEWS.RO

Vezi comentariile (1)