Omul care se anunta a fi un dezastru pentru pacea din Afganistan

Autor: Diana Toea

Luni, 03 August 2015, ora 18:28

5727 citiri

Foto: Hepta.ro

Dupa ce s-a aflat ca liderul suprem al talibanilor, mullahul Omar, a murit, gruparea insurgenta a anuntat ca la sefia organizatiei a fost numit un nou comandant, mullahul Akhtar Mansoor, in urma unei reuniuni care a avut loc joia trecuta in Pakistan.

Intr-un comunicat publicat vinerea trecuta, purtatorul de cuvant al miscarii talibane din Pakistan si Afganistan, Zabiullah Mujahid, a declarat ca "dupa indelungi consultari si discutii intre consiliul de conducere al talibanilor si eruditii islamici", Mansoor a fost ales drept "emir al imperiului islamic", inlocuindu-l pe mullahul Omar, care a fost liderul spiritual al gruparii timp de 20 de ani.

Ingrijorator este faptul ca numirea lui Mansoor, adjunctul mullahului Omar, ar putea sta in calea negocierilor pentru pacea din Afganistan - care se desfasoara in Pakistan - sustin mai multi analisti, potrivit unei analize publicate pe site-ul Newsweek.

Talibanii i-au ales un succesor mullahului Omar

Schimbarea a divizat militantii extremisti, in conditiile in care multi lideri talibani s-au opus procesului prin care a fost numit Mansoor, iar altii au sustinut ca fiul lui Omar ar fi trebuit sa ii fie succesor. Intr-o evolutie paralela, discutiile de pace intre Guvernul afgan si talibani, programate pentru vinerea trecuta in Pakistan, au fost amanate, la cererea insurgentilor.

Mansoor este un sustinator al discutiilor pentru pace intre talibani si Guvernul afgan, motiv pentru care si-a facut multi adversari in randul extremistilor ce se opun negocierilor.

Perioada critica pentru Afganistan

Numirea lui Mansoor la conducerea gruparii vine intr-o perioda critica pentru Guvernul afgan, care incearca sa ajunga la un consens cu talibanii, in timp ce face eforturi si pentru a combate atacurile asupra oficialilor si fortelor de securitate.

Matthew Walden, membru al Chatham House, un think tank specializat pe relatii internationale, sustine ca, desi miscarea talibana are, intr-adevar, nevoie de un lider spiritual, numirea pripita a lui Mansoor este de natura sa actioneze "in detrimentul procesului de pace".

Walden spune ca talibanii au toate conditiile acum pentru a se angaja in discutii cu un guvern in care au incredere pentru a rezolva acest conflict si "nu-si pot permite o disensiune la nivelul conducerii care sa ii dezbine".

"Vor fi multi nemultumiti in ceea ce priveste alegerea lui Mansoor, pentru ca se pare ca decizia a fost luata de un numar relativ mic de lideri talibani, in loc ca hotararea sa apartina intregii conduceri Shura", a explicat specialistul.

Reuters a relatat, vinerea trecuta, ca mai multi lideri importanti care au participat la intalnirea de joi, inclusiv fiul si fratele mullahului Omar, au protestat fata de numirea lui Mansoor.

"Vor fi oameni in interiorul acestei ample miscari care abia asteapta sa profite de ruptura de la nivelul conducerii, pentru a crea si mai multe disensiuni", a spus Walden adaugand ca neintelegerile interne risca sa fie devastatoare pentru negocierile promitatoare pana acum pentru pacea din Afganistan.

Talibanii si Guvernul afgan, sub prezidiul noului presedinte Ashraf Ghani, au demarat discutiile de pace in luna iulie, in Pakistan, iar o noua runda de negocieri ar fi trebuit sa aiba loc saptamana trecuta, insa a fost suspendata.

Liderul talibanilor a murit? Care sunt indiciile

Relatarile presei din Afganistan si Pakistan de saptamana trecuta au aratat ca mullahul Omar a murit in urma cu circa doi ani. Liderul miscarii islamiste nu a mai fost vazut in public din anul atacurilor de la World Trade Center, 2001, ceea ce a dus la speculatii ca ar fi mort de ceva timp.

Talibanii au condus Afganistanul de la sfarsitul anilor '90 pana in 2001, cand ofensiva americana i-a dat jos de la putere. De atunci, talibanii se lupta cu fortele guvernamentale sustinute de Occident, omorand mii de civili si de militari.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (10)