Obama sustine infiintarea unei rezerve internationale de uraniu

Autor: Teodora Bodeanu

Marti, 09 Iunie 2009, ora 16:15

4843 citiri

Foto: Brainbeutler

Pentru a opri Iranul sa produca arme nucleare, presedintele american, Barack Obama, intentioneaza sa creeze prima rezerva internationala de uraniu, care ar permite statelor sa obtina combustibil pentru reactoarele nucleare civile, insa ar limita capacitatea de a fabrica bombe, potrivit unor oficiali.

Multi specialisti in controlul armelor sunt de parere ca ideea unei "banci de combustibil", controlata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), este un element cheie in testarea sinceritatii liderilor iranieni, relateaza The Boston Globe.

Guvernul iranian sustine ca isi continua programul de imbogatire a uraniului doar pentru uz civil, fiind necesar, in conditiile in are nu primesc energie din partea altor tari.

Aceasta "banca" ar impiedica alte state sa foloseasca scuza de "uz pasnic" pentru a justifica pornirea unor programe nucleare proprii.

AIEA, instrumentul de supraveghere al programelor nucleare al Natiunilor Unite, sustine ideea unei astfel de banci. Potrivit oficialilor, Iran si-a marit numarul de centrifuge pentru imbogatirea uraniului, fiind mult mai dificil pentru inspectorii UN sa verifice programul.

De asemenea, agentia a descoperit urme de uraniu procesat intr-o zona de Siria, unde Israel a bombardat un reactor nord-coreean, in 2007, despre care informatiile oferite de SUA spuneau ca e folosit pentru producerea de arme bazate pe plutoniu.

Conform proiectului, banca de uranium ar contine o cantitate relativ mica de uraniu putin imbogatit, disponibil doar in cazul in care o tara ar ramane fara combustibil pentru reactoarele civile nucleare.

Din cele aproximativ 12 state care au capacitatea sa imbogateasca uraniu, cateva, precum Brazilia si Africa de Sud, o fac doar pentru scop civil, nu pentru construirea unor arme nucleare.

AIEA ar urma sa mentina aceste stocuri, care pot fi cumparate de statele membre. Agentia a primit, deja, promisiuni pentru 150 de milioane de dolari, din partea mai multor state. Conducerea agentiei, formata din 35 de reprezentanti ai tarilor membre, vor incepe dezbaterea, pe aceasta tema, la sfarsitul acestei luni.

Potrivit oficialului din administratia americana, Obama, care sustine acest proiect inca de pe vremea cand era senator, se va intalni cu presedintele rus, Dimitri Medvedev, pentru a discuta aceasta problema, intr-un summit din Moscova, luna viitoare.

Exista, insa, semnificative piedici economice si politice, in fata infiintarii unei astfel de rezerve, cateva sectoare ale industriei de energie nucleara putand sa-si piarda clientii si profiturile.

Exista patru mari furnizori de energie nucleara, unul din Rusia, unul din SUA, unul din Franta si un consortiu germano-britanico-olandez, insa acestea au voie sa vanda doar tarilor aprobate de catre guvernele lor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu