Noi scurgeri de apa radioactiva la centrala de la Fukushima

Autor: Carmen Negoescu

Joi, 12 Mai 2011, ora 13:50

974 citiri

Foto: innworldreport.net

Noi scurgeri de apa radioactiva au fost raportate, joi, la centrala nucleara de la Fukushima din Japonia. Operatorul centralei Tokyo Electric Power a descoperit o scurgere la nivelul cuvei unui reactor si deversarea apei contaminate in ocean.

Astfel, apa dintr-un vas care continea uraniu a coborat cu aproximativ 5 nivele, sub nivelul maxim admis.

"Trebuie sa fie o spartura mare. Peretii recipientului care tinea uraniul, probabil ca s-au topit si s-au scurs, astfel ca s-a creat o gaura", a declarat Junichi Matsumoto, manager general la Tepco, potrivit Reuters.

Temperatura peretelui cuvei era de 100-120 de grade, considerat un nivel care permite o racire a combustibilului in conditii relativ stabile, a mai precizat Matsumoto.

Compania Tokyo Electric Power depune eforturi de mai bine de doua luni sa coboare temperatura reactoarelor centralei Fukushima Daiichi, un obiectiv pe care spera sa-l atinga in perioada octombrie-ianuarie 2012, noteaza AFP.

Tehnicienii Tepco deverseaza, in cuva, aproximativ 7.000 de tone de apa pe ora, intentionand sa inunde incinta care o inconjoara, pentru a accelera racirea, mai precizeaza sursa citata.

Operatiunea, efectuata de mai multe saptamani, cu ajutorul unei cisterne, pompe de beton si alte sisteme de stropire, a provocat inundatii cu apa contaminata.

In tot acest timp, Tepco depune eforturi pentru a impiedica acesta poluare sa se deverseze in Oceanul Pacific, precizand, joi, ca o noua scurgere a fost descoperita intr-o fosa legata de reactorul 3.

Esantioanele de apa prelevate contineau cesiu -134 la un nivel de 18.000 de ori mai mare decat cel normal. Scurgerea a putut fi oprita prin injectarea de beton in fosa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu