Moscova, infuriata dupa deschiderea unui punct de frontiera moldoveano-ucrainean in Transnistria

Autor: Florin Necula

Joi, 20 Iulie 2017, ora 21:16

9207 citiri

Foto: Ziare.com

Prim-ministrul moldovean Pavel Filip si presedintele ucrainean Petro Porosenko au inaugurat, luni, primul punct de frontiera comun al celor doua tari pe fasia de pamant dintre ele - Transnistria. Actiunea a fost insa criticata atat de la Tiraspol, cat si de la Moscova.

Este vorba despre punctul de trecere a frontierei de la Cuciurgan (Ucraina) - Pervomaisc (Moldova/Transnistria), la circa 30 km distanta de Tiraspol, pe drumul spre Odesa.

Miscarea a fost insa criticata de liderii de la Tiraspol, care au numit-o "o blocada din partea Chisinaului si Kievului", relateaza Radio Europa Libera.

Liderul de la Kiev a spus ca tara sa este pregatita sa faciliteze restaurarea integritatii teritoriale a Moldovei, adica recapatarea Transnistriei, republica separatista controlata in continuare de Rusia, care are acolo circa 1.200 de militari.

Doua zile mai tarziu, Sputnik News scria ca autoritatile transnistrene vor incerca sa inchida punctele de trecere a frontierei moldoveano-ucrainene. Anuntul a fost facut de ministrul de Externe Vitali Ignatiev.

"Vom continua sa luam actiunile politice si diplomatice necesare pentru a suspenda aceasta masura distructiva", a spus Ignatiev. Acesta sustine ca demersul celor doua tari are legatura cu conflictul din regiune.

Joi, un reprezentant al Ministerului rus de Externe a spus ca deschiderea acestui punct de frontiera contravine acordurilor convenite anterior, mai scrie Sputnik News. Evenimentul de luni a fost numit "regretabil", subliniindu-se ca anumite ingrijorari ale Transnistriei "au fost astfel ignorate".

Chisinaul si Kievul planuiesc sa deschida un total de 13 puncte de control al frontierei la granita cu Transnistria. In luna iunie, presedintele de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a spus ca aceasta decizie luata fara consultarea autoritatilor incalca legea internationala si a numit decizia "o cale de escaladare" a conflictului din zona.

In Transnistria, o fasie de pamant cu o suprafata comparativa cu a unui judet mic din Romania, traiesc aproximativ 475.000 de oameni. Republica separatista are granite cu Moldova si Ucraina de peste 400 de km lungime fiecare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (6)