Franta, En Marche! Emmanuel Macron este noul presedinte, votat de peste 66% dintre alegatori

Autor: Irina Olteanu

Luni, 08 Mai 2017, ora 06:26

35146 citiri

Foto: Hepta.ro

Emmanuel Macron, liderul formatiunii de centru "En marche!", este noul presedinte al Frantei, dupa ce peste 66% dintre alegatori l-au votat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, in detrimentul candidatei de extrema dreapta, Marine Le Pen.

Macron devine astfel cel mai tanar lider de la Elysee, singurul de pana acum care ajunge in fruntea republicii franceze inainte de a implini 40 de ani.

Victoria lui Macron a fost sarbatorita pe strazile Parisului, iar zeci de mii de oameni s-au adunat in fata Muzeului Luvru, unde noul presedinte ales a promis sa reunifice si tara.

Nu este insa de ignorat nici faptul ca, desi a pierdut, Le Pen a obtinut un numar record de voturi pentru un reprezentant al Frontului National - peste 10 milioane de voturi.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea alegerilor din Franta:

06:26 - Marine Le Pen a obtinut un numar record de voturi pentru un reprezentant al Frontului National - 10,6 milioane de voturi. Tatal lui Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen, a obtinut atunci cand a candidat la prezidentiale putin peste 5.250.000 de voturi.

05:25 - Cele mai noi date oficiale prezentate de Ministerul de Interne din Franta dupa numararea a 99,9% din voturi arata ca Macron a castigat 66,06%, in timp ce Marine Le Pen a obtinut 33,94% din sufragii.

23:30 - Victoria lui Macron este sarbatorita pe strazile Parisului, iar zeci de mii de oameni s-au adunat in fata Muzeului Luvru, unde Macron a urcat pe o scena pentru a le vorbi sustinatorilori sai.

"Voi reuni si voi impaca, pentru ca vreau unitatea poporului nostru", a spus Macron, in fata celor 15.000 de sustinatori prezenti.

Emmanuel Macron, presedintele ales al Frantei: Voi reuni si voi impaca, pentru ca vreau unitatea poporului nostru

23:07 - Candidatul de centru la alegerile prezidentiale din Franta, Emmanuel Macron, a obtinut 62,47% din voturi, a anuntat Ministerul francez de Interne, dupa numararea a 77% dintre sufragii, relateaza CNN.

Contracandidata sa, Marine Le Pen, a obtinut 37,53% din voturi, potrivit acelorasi date citate de News.ro.

22:35 - In primul sau discurs in calitate de presedinte ales al Frantei, Emmanuel Macron a promis sa apere Franta si interesele sale, dar si Europa si Uniunea Europeana.

"Civilizatia noastra este miza, modul nostru de a trai, de a fi liberi, de a ne promova valorile, demersurile comune, sperantele", a mai spus Macron.

Macron promite in primul sau discurs sa apere Franta si Europa: Civilizatia noastra este miza, modul nostru de a trai, de a fi liberi

22:26 - Si presedintele american Donald Trump l-a felicitat pe Macron pentru victorie, pe Twitter, bineinteles: "Felicitari lui Emmanuel Macron, viitorul presedinte al Frantei, pentru victoria mare de astazi. Abia astept sa lucram impreuna!"

09:02 - Alegerile de azi se vor desfasura in conditii de maxima securitate, a anuntat Ministerul francez de Interne, scrie Le Figaro. Peste 50.000 de politisti si jandarmi se vor afla pe strazi si in jurul sectiilor de vot.

09:00 - S-au deschis sectiile de vot. Potrivit Le Monde, aproape 47 de milioane de francezi sunt chemati la urne pentru a-si alege noul presedinte.

*************

Dupa ce a obtinut 24 la suta in primul tur al alegerilor prezidentiale, fata de putin peste 21 la suta cat a obtinut Le Pen, Macron este creditat cu circa 60 la suta intentie de vot in sondajele din ultimele zile, procent care a fost relativ constant in ultimele saptamani, indiferent de institutul care a realizat studiul.

Iata cum s-a desfasurat primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta

De altfel, si in marea dezbatere finala, de miercuri seara, fostul ministru al Economiei din perioada lui Francois Hollande a fost considerat mai convingator decat Le Pen, de catre 63 la suta dintre cei chestionati.

Citeste mai multe despre Macron:

Citeste mai multe despre Le Pen:

Iata toate stirile pe subiectul alegerilor prezidentiale din Franta

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (72)