Justitia iraniana: Ambasadorul britanic la Teheran este "un element indezirabil"

Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 09:19

3289 citiri

Foto: captura video

Justitia iraniana a anuntat, marti, ca ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire, este "un element indezirabil", a relatat presa de stat din Iran, dupa ce oficiali ai tarii l-au acuzat ca a participat la proteste ilegale in pofida faptului ca diplomatul a negat acest lucru.

Ministerul de Externe din Iran, care l-a convocat pe ambasador pentru a se plange de acest incident, va fi responsabil de anuntarea unei eventuale masuri de expulzare a lui Macaire, care se afla la post din 2018, transmite Reuters.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a spus ca Londra nu a primit o informare oficiala ca Macaire va fi expulzat, adaugand ca o astfel de actiune ar fi regretabila.

"Pe baza regulilor internationale, ambasadorul britanic in Iran este un element indezirabil", a declarat purtatorul de cuvant al sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Esmaili, intrebat fiind despre trimisul britanic la Teheran. Remarcile au fost facute la televiziunea de stat.

In comentarii publicate de site-ul de stiri Eslahat, clericul de orientare dura Ayatollah Ahmad Alamolhoda a afirmat, la randul sau, ca expulzarea ambasadorului ar fi "cel mai bun lucru care i s-ar putea intampla", pentru ca in caz contrar sustinatorii locali ai generalului iranian ucis de o drona americana "l-ar cioparti marunt".

Alamolhoda este liderul rugaciunilor de vineri din orasul sfant al musulmanilor siiti Mashhad.

Macaire a fost retinut pentru scurt timp, sambata, autoritatile iraniene afirmand ca acesta a participat la o demonstratie ilegala, care a avut loc pe fondul nemultumirii publice provocate de recunoasterea doborarii de catre armata a unui avion de pasageri.

Ambasadorul a declarat ca a participat la un priveghi pentru victimele din avionul prabusit. Londra a apreciat ca retinerea ambasadorului a fost o incalcare a conventiilor diplomatice.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NEWS.RO

Vezi comentariile (2)