Iranul nu renunta la drepturile sale in domeniul nuclear

Sambata, 05 Iulie 2008, ora 13:36

1431 citiri

Iranul este dispus sa negocieze cu marile puteri, insa nu va renunta la "drepturile" de a-si continua programul nuclear.

"Iranul nu va renunta la drepturile sale in domeniul nuclear. Vointa poporului iranian este ferma si va fi in conformitate cu principiile definite de ghidul suprem", a declarat sambata purtatorul de cuvant al guvernului iranian, Gholamhossein Elham, relateaza AFP.

Vineri, Iranul a raspuns ofertei marilor puteri de suspendarea procesului de imbogatire a uraniului.

"Iranul insista asupra negocierilor cu marile puteri in conformitate cu drepturile sale si evitand orice renuntare la ele in raport cu regulile internationale", a adaugat el, reiterand pozitia traditionala a Teheranului.

Gholamhossein Elham a adaugat ca Iranul este dispus sa discute "mai ales cu grupul 5+1", cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate - Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta - si Germania, "despre punctele comune ale pachetului iranian si despre oferta marilor puteri".

Inaltul reprezentant UE pentru politica externa, Javier Solana, a transmis la 14 iunie, in numele grupului, oferta de cooperare Iranului.

In luna mai, Iranul a transmis "un pachet" de propuneri pentru "rezolvarea problemelor lumii" membrilor grupului 5+1. Iranul i-a transmis vineri raspunsul lui Solana, a declarat puratoarea lui de cuvant, fara a preciza continutul acestuia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (3)