Incendiu devastator la Catedrala Notre-Dame. Pompierii au anuntat ca structura de rezistenta a fost "salvata" (Foto&Video)

Autor: Andreea Diochetanu

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 01:30

36849 citiri

Foto: captura video Twitter/@wembacher

Un incendiu violent a izbucnit, luni seara, la Catedrala Notre-Dame din Paris, cel mai vizitat monument istoric din Europa. Catedrala a fost evacuata si nimeni nu a fost ranit.

Incendiul a izbucnit la ora 18:50 (19:50 - ora Romaniei), primele informatii sugerand ca acesta a izbucnit la o sursa a sistemului de incalzire al Catedralei Notre-Dame. Turla principala si acoperisul s-au prabusit.

400 de pompieri se afla inca la fata locului si incearca sa stinga incendiul. Mii de oameni au iesit in strada si au privit inmarmuriti cum flacarile cuprind monumentul. Unii dintre acestia au plans si au cantat rugaciuni, potrivit BBC.

Presedintele francez Emmanuel Macron a fost la fata locului si a stat de vorba cu politistii. Ulterior, el a declarat hotarat ca "vom reconstrui Notre-Dame".

Franta este in stare de soc: Catedrala Notre-Dame din Paris, devastata de un incendiu "teribil"

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii si declaratii privind incendiul devastator care a cuprins catedrala Notre-Dame din Paris. Va asteptam si maine alaturi de noi pentru a afla ultimele informatii despre aceasta tragedie:

01:30 - A fost deschisa o ancheta pentru distrugere involuntara prin incendiere, mai scrie BBC.

01:02 - Desi exista temeri legate de numeroasele lucrari de arta si artefacte nepretuite care sunt adapostite in interiorul catedralei, rectorul Notre-Dame, Patrick Jacquin, a declarat presei locale ca Sfanta Coroana de Spini a Mantuitorului si tunica Sfantului Ludovic au fost recuperate, conform BBC.

00:56 - Presedintele Macron a declarat, de la fata locului, ca incendiul este o "tragedie groaznica", dar a adaugat ca ce putea fi mai rau "a fost evitat".

El intentioneaza sa lanseze o campanie de strangere de fonduri pentru renovarea catedralei.

"Vom reconstrui Notre-Dame", a afirmat Macron, citat de BBC.

00:43 - Secretarul de stat in Ministerul de Interne Laurent Nunez a precizat ca incendiul a scazut in intensitate, scrie News.ro.

"Focul a scazut in intensitate. Trebuie sa ramanem prudenti", a scris Laurent Nunez pe Twitter.

00:29 - Structura de rezistenta a Notre-Dame a fost salvata de la "distrugerea totala", a declarat Jean-Claude Gallet, comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, citat de The Independent.

"Putem considera ca cele doua turnuri ale clopotnitei nordice de la Notre-Dame au fost salvate. Structura a fost salvata in totalitate. Pompierii vor continua sa lucreze toata noaptea pentru salvarea operelor de arta", a afirmat acesta.

00:20 - Liderul PSD, Liviu Dragnea, a scris si el un mesaj de solidaritate, in limba franceza, pe contul sau de Twitter.

"Gandurile mele se indreapta catre prietenii nostri din Franta si catre toata comunitatea catolica, in timpul acestui eveniment tulburator din Saptamana Sfanta. #NotreDame", se arata in mesajul postat pe retea.

Precizam ca la catedrala se desfasurau lucrari de renovare in valoare de 6 milioane de euro.

Presedintele francez Emmanuel Macron si-a amanat discursul pe care planuia sa il tina luni seara in fata natiunii. In plus, s-a deplasat luni seara la catedrala Notre-Dame, pentru a asista la operatiunile de stingere a incendiului.

Primarul Anne Hidalgo a declarat ca pompierii incearca sa controleze "un incendiu teribil" la Notre-Dame si a facut apel la locuitorii capitalei sa evite zona catedralei.

"Notre-Dame de Paris in flacari. Emotia unei natiuni intregi. Gandurile mele se indreapta catre toti catolicii si catre toti francezii. Ca toti compatriotii nostri, sunt trist in seara asta sa vad ca aceasta parte din noi arde", a declarat anterior Emmanuel Macron.

La randul sau, presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a precizat ca este "oribil" sa vada incendiul de la Notre-Dame din Paris.

"Oribil sa vad incendiul de la Notre-Dame din Paris. Poate elicoptere ale pompierilor ar putea fi folosite pentru a stinge incendiul. Trebuie actionat rapid", a transmis Trump.

Catedrala romano-catolica Notre-Dame din Paris, situata in Arondismentul 4 al capitalei Frantei, a fost construita in perioada 1163-1345 si are stil gotic. Catedrala este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (50)