Forta aeriana a Rusiei se duce in jos: Esec dupa esec

Autor: Diana Toea

Marti, 14 Iunie 2016, ora 17:47

17098 citiri

Foto: Facebook/Ministerul Apararii din Rusia (Arhiva)

Saptamana trecuta, Rusia si-a adus la sol intreaga flota de avioane de razboi Su-27, despre care se crede ca ar cuprinde peste 300 de aeronave, din cauza ca un aparat din echipa acrobatica a Rusiei s-a prabusit, iar pilotul a murit.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie mai lunga de episoade cu sfarsit tragic in care au fost implicate aeronave rusesti, ceea ce pune la indoiala modernizarea armatei si mentenanta avioanelor, relateaza Business Insider.

In martie, Rusia i-a retras pe multi dintre cei mai buni piloti ai sai din Siria, chiar daca acestia "au lasat misiuni militare neindeplinite", cum ar fi incercuirea orasului Alep, dupa cum a subliniat Jeff White, cercetator la Washington Institute for Near East Policy.

De cand presedintele rus Vladimir Putin a ordonat retragerea fortelor armate din Siria, avioanele rusesti au facut mai multe cascadorii periculoase, inclusiv simularea unui atac asupra distrugatorului american USS Donald Cook.

Recent, noul avion de lupta al Rusiei Sukhoi T-50 a fost vazut zburand deasupra Crimeii, miscare considerata deosebit de alarmanta, din cauza anexarii ilegale a peninsulei ucrainene de catre Rusia, in 2014. Desi manevra a fost perfecta pentru propaganda ruseasca, avionul nu prea se ridica la cele mai inalte standarde militare.

Realitatea este ca T-50, prima aeronava militara cu adevarat noua dezvoltata de Rusia in ultima vreme, s-a lovit de numeroase probleme. Desi Rusia sustine ca noul sau avion este unul de a cincea generatie, site-ul specializat pe aparare IHS Janes's noteaza ca aeronava este de a cincea generatie doar teoretic.

Noul design nu reuseste sa integreze prea bine avionica si capacitatea de invizibilitate pe radar, caracteristici avioanelor de a cincea generatie, asa cum au facut-o aeronavele americane F-22 Raptor si F-35 Lightning II.

Avionul T-50 a participat si la un show aviatic din Singapore, unde nu a impresionat deloc. India, care participa alaturi de Rusia la dezvolatarea acestui model, a fost atat de dezamagita incat a decis sa-si pastreze propria versiunea a aeronavei, dand vina pe motoare proaste si costuri ridicate.

Asadar, episodul in care avionul de razboi a zburat deasupra Crimeii a fost o alta incercare a Rusiei de a arata ca are o forta aeriana puternica si avasata, in ciuda faptului ca realitatea arata contrariul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (20)