Controlul armelor de distrugere in masa: Dupa Siria, urmeaza Israelul?

Autor: George Titus Albulescu

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 09:53

2654 citiri

Foto: Al Jazeera

Planul international de a inspecta si distruge armele chimice din Siria a atras atentia lumii si asupra armelor de distrugere in masa nedeclarate ale Israelului.

Oficialii israelieni sunt ingrijorati ca distrugerea armelor chimice siriene ar putea reprezenta un preludiu al unor cereri formulate si Israelului de a-si elimina propriile arme.

Israelul are un raspuns "ambigu" la intrebarea daca poseda arme nucleare sau arme chimice, potrivit Al Jazeera.

Se crede ca Israelul ar avea un arsenal de bombe nucleare care sunt ascunse controlului international si exista suspiciuni puternice ca ar fi dezvoltat in secret un program de construire al unor arme chimice.

Aceste informatii referitoare la armele chimice au aparut recent intr-un raport confidential al CIA-ului, care arata ca Israelul a creat un stoc important de arme chimice la inceputul anilor '80.

Israelul a refuzat sa semneze Tratatul de neproliferare din anul 1968, care reglementa armele nucleare, si sa ratifice Conventia privind armele chimice din anul 1993, care obliga statele sa se supuna supravegherii internationale si distrugerii agentilor chimici detinuti.

In ultimele zile, au existat o serie de semnale ale unor state din Orientul Mijlociu care aveau ca scop atragerea atentiei internationale asupra armelor de distrugere in masa ale Israelui.

Eforturile internationale privind Siria au determinat Damascul sa ratifice Conventia privind interzicerea armelor chimice, iar Rusia si SUA au stabilit un calendar al dezarmarii Siriei de stocurile de arme chimice pana la mijlocul anului viitor.

Ar putea determina SUA Israelul sa semneze Conventia internationala?

Israelul face parte dintre cele 6 tari care refuza sa puna in aplicare Conventia, celelalte fiind Egiptul, Myanmar, Angola, Coreea de Nord si Sudanul de Sud.

Cotidianul israelian Haaretz a scris in aceasta saptamana de perspectiva unei posibile presiuni internationale asupra Israelului cu privire la armele de distrugere in masa.

"Realitatea din Orientul Mijlociu s-a schimbat de cand statul Israel a refuzat sa ratifice Conventia. Nu mai este un motiv rezonabil ca Israelul sa ramana printre putinele tari care se opun", a declarat Shlomo Brom, un fost general israelian si in prezent cercetator la Institutul pentru studii de securitate al Universitatii din Tel Aviv.

Un raport al unor experti arata ca Israelul a construit in total 80 de bombe nucleare pana in 2004, anul in care s-a oprit productia acestora.

In urma ratificarii Conventiei de catre Siria, ambasadorul acestei tari la ONU, Bashar Jaafari, a declarat ca "principalul pericol de distrugere in masa (din Orientul Mijlociu - n.red.) il reprezinta arsenalul nuclear israelian", adaugand si faptul ca aceasta tara poseda si arme chimice.

Oficialii guvernamentali israelieni sunt ingrijorati de faptul ca Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, ar putea cere Israelului sa ratifice Conventia, ca parte a eforturilor americane de a disloca armele chimice din Orientul Mijlociu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (6)