Armistitiu in Ucraina: Rusia spune ca nu are trupe in tara vecina, NATO nu e de acord

Autor: Constantin Pescaru

Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 10:13

2842 citiri

Foto: Wikipedia

NATO sustine ca fortele armate rusesti opereaza in continuare in Ucraina si ca armistitiul nu functioneaza.

Philip Breedlove, general american al Aliantei Nord-Atlantice, a precizat reporterilor din Lituania, sambata, ca "militarii rusi se afla inca in Ucraina", informeaza Radio Free Europa Liberty.

Declaratia sa vine in contextul in care purtatorul de cuvant al ministrului de Externe de la Moscova, Aleksandr Lukashevich, a sustinut contrariul.

Breedlove, care a fost prezent la o intalnire la nivel inalt a NATO organizata la Vilnius, a spus ca acordul de incetare a focului stabilit pe 5 septembrie este doar unul teoretic.

In practica, actiunile violente s-au inmultit in ultimele zile.

Armistitiu in Ucraina, incalcat: Lupte grele la Donetk

Totusi, oficialul NATO isi pune sperantele intr-o alta intelegere anuntata sambata, care presupune crearea unei zone-tampon intre trupele ucrainene si militantii prorusi, cu scopul de a stabiliza situatia din regiune.

Conflicte armate in ciuda armistitiului

Autoritatile de la Kiev si luptatorii separatisti din sud-estul Ucrainei au ajuns la o intelegere si au semnat un memorandum de pace in capitala Belarusului, Minsk.

Plan de pace semnat intre Kiev si separatistii prorusi - ce prevede memorandumul

Insa in acest weekend, un soldat ucrainean a fost omorat in Debaltseve de catre rebeli, iar o explozie a avut loc in Donetk.

Ucrainenii au acordat de frica statut special Donbasului: Putin a amenintat cu o invazie masiva

Recent, Parlamentul ucrainean a adoptat proiectul de lege al presedintelui Petro Porosenko, care le garanteaza mai multa autonomie separatistilor din estul Ucrainei si prevede organizarea de alegeri locale in regiunile Donetk si Luhansk.

Legea face parte din planul de pace semnat de Kiev si insurgentii din Donbas pe 5 septembrie, cand a fost declarat armistitiu in zona de conflict.

Presedintele Ucrainei cedeaza in fata separatistilor - un compromis colosal

Propunerea lui Porosenko include si oficializarea limbii ruse in regiunile de est si posibilitatea ca separatistii sa isi aleaga magistrati, sa isi poata forma propriile forte de ordine si sa poata dezvolta legaturi mai puternice cu Rusia, ramanand in acelasi timp o parte din Ucraina.

Unii dintre liderii insurgenti au respins total proiectul de lege, in vreme ce altii au cerut crearea unui stat independent care sa se numeasca "Noua Rusie".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)