Alegeri legislative in Slovenia

Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 09:03

727 citiri

Slovenii sunt chemati duminca sa isi aleaga noul Parlament pe fondul acuzatiilor de coruptie la adresa premierului Janez Jansa.

In acelasi timp, stanga strange randurile pentru a recastiga puterea dupa patru ani de guvernare de centru-dreapta, transmite AFP.

Ultimul sondaj, publicat sambata, adica la o saptamana inainte de scrutin, asa cum prevede legea electorala, crediteaza totusi Partidul Democrat Sloven (SDS) al lui Janez Jansa cu 25% din voturi, fata de principalul partid de opozitie de centru-dreapta SD cu 22,4%.

Totusi, formatiunea sefului guvernului este departe de scorul de 29,09% cu care a castigat in 2004, iar doi dintre partenerii sai de coalitie guvernamentala - Partidul Poporului Sloven (SLS, centru-dreapta) si partidul Noua Slovenie (SNS, centru-dreapta) - nu sunt siguri ca vor obtine nici cei 4% necesari pentru a intra in Parlament.

In opozitia de stanga, social-democratii (fosti comunisti) din SD au facut o alianta cu Partidul Democratia Liberala (LDS) si noul partid Zares, pentru a-si convinge sustinatorii sa mearga masiv la urne duminica.

La dreapta esichierului politic, SDS inca se reface dupa esecurile de la alegerile municipale din 2006, cand a pierdut capitala si al doilea oras al tarii, Maribor, si de la alegerile prezidentiale din 2007.

De la declararea independentei, in 1991, Slovenia a aderat la Uniunea Europeana si la NATO in 2004, iar in 2007 a intrat in Zona euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu