Administratia Trump impune sanctiuni Arabiei Saudite in urma asasinarii lui Khashoggi

Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 21:31

3622 citiri

Foto: Arhiva Pixabay

Administratia Trump a impus, joi, sanctiuni pentru 17 oficiali sauditi in urma asasinarii jurnalistului Jamal Khashoggi.

Trezoreria din SUA a impus sanctiunile pentru ceea ce a numit "abuzuri serioase ale drepturilor omului" si a inghetat toate bunurile lor americane si a interzis cetatenilor americani sa faca afaceri cu persoanele respective, scrie Politico.

In anunt este numit consilierul regal Saud al-Qahtani, el fiind cauzat ca a coordonat echipa care a ajuns in Istanbul cu cateva ore inainte ca Khashoggi sa intre in consulatul saudit pentru a obtine documente pentru nunta sa. Al-Qahtani a fost concediat din rolul sau in octombrie.

Steve Mnuchin, secretarul Trezoriei, care a decis sa nu participe la o conferinta economica la Riad din cauza asasinatului, a declarat ca al-Qahtani si alti 16 oficiali au fost implicati direct in crima si trebuie sa suporte consecintele.

El a cerut guvernului saudit sa "incheie persecutarea oponentilor politici si a jurnalistilor".

"Statele Unite continua sa lucreze pentru a afla toate detaliile si ii vor trage la raspundere pe toti cei gasiti vinovati pentru a asigura dreptatea pentru logodnica, copiii si familia lui Khashoggi", a adaugat Mnuchin.

Gruparile pentru drepturile omului sunt, totusi, nemultumite ca printul Mohammed al Arabiei Saudite nu a fost implicat in sanctiuni.

"Administratia Trump merita laudata, in mod limitat, pentru impunerea sanctiunilor, mai ales asupra lui Al-Qahtani, un consilier-cheie al printului Mohammed bin Salman. Totusi, nesanctionarea altor membri ai cercului de apropiati ai printului si mai ales nesanctionarea lui arata ca administratia nu are o atitudine puternica", a declarat Rob Berschinski, vicepresedinte pentru politica externa de la Human Rights First.

Karen Attiah, editorul lui Khashoggi de la Washington Post, a scris joi pe Twitter ca "sanctiunile nu vor rezolva asta, nu sunt destul".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NEWS.RO

Vezi comentariile (10)