64% dintre japonezi prefera o alianta cu China, in locul celei cu SUA

Autor: Livia Stroie

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 22:53

1443 citiri

Foto: ChinaEngineParts

Un sondaj recent arata ca 64% dintre japonezi prefera o alianta cu China, decat o mai buna colaborare cu Statele Unite in domeniul economic.

Chiar daca multi japonezi considera China o amenintare serioasa pentru securitate, acestia spun ca ar prefera o alianta cu chinezii, decat cu americanii, arata un sondaj aparut in publicatia nipona Asahi Shimbun.

In cadrul sondajului, japonezii au avut de ales dintre o alianta cu Statele Unite impotriva Chinei sau intarirea relatiilor cu China si Statele Unite pentru a ajunge la o dependenta economica si in alte domenii. Prima varianta a fost preferata de doar 31% dintre japonezi.

Sondajul mai arata ca tot mai multi japonezi considera ca o interdependenta intre cele trei state (China-SUA-Japonia) este benefica si de preferat unei aliante cu Statele Unite impotriva Chinei.

49% dintre respondenti au spus ca cea mai mare amenintare militara o reprezinta Coreea de Nord, iar 32% au spus ca cea mai mare amenintare o reprezinta China.

Sondajul mai arata ca 72% dintre japonezi sunt ingrijorati ca va aparea o situatie care ar avea un impact serios asupra pacii din Japonia. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.995 de persoane.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (11)