Germania vrea sa trimita voluntari in Grecia pentru a combate evaziunea fiscala

Autor: Camelia Sisea

Luni, 27 Februarie 2012, ora 18:01

1690 citiri

Foto: Arhiva

Mai multi experti in procesul de colectare a taxelor din Germania s-au oferit voluntari pentru a ajuta Grecia sa combata evaziunea fiscala extinsa, o miscare care risca sa reaprinda tensiunile dintre Berlin si Atena.

Germania a recrutat aproximativ 160 de experti pentru a participa in cadrul unei initiative a Uniunii Europene si a Fondului Monetar International in scopul imbunatatirii administratiei fiscale din Grecia, informeaza Financial Times.

"Un astfel de ajutor pentru imbunatatirea calitatii si eficientei administratiei publice a Greciei este binevenit", a spus un oficial guvernamental grec.

Pe de alta parte, sosirea oficialilor germani la Atena ar putea reaprinde sentimentele anti-germane, manifestate dupa ce, luna trecuta, Germania a propus numirea unui "comisar european pentru buget" pentru a supraveghea finantele Greciei.

"Nu avem nevoie de ajutor din afara, avem nevoie de sisteme computerizate mai bune si de o cooperare mai eficienta cu alte departamentele guvernamentale", a spus un inalt oficial al administratiei fiscale.

Voluntarii ar putea conduce workshop-uri sau ar putea fi implicati in proiecte pe termen scurt sau lung, a precizat ministrul german al Finantelor.

Creditorii internationali sporesc presiunea asupra guvernului grec pentru a reduce evaziunea fiscala, estimata intre 5 si 6 miliarde de euro anual, si sa rezolve problema restantelor la plata impozitelor a caror suma totala depaseste 60 de miliarde de euro, conform estimarilor Comisiei Europene si ale FMI.

Parlamentul Greciei trebuie sa aprobe, pana miercuri, o serie de masuri legate de reforma administratiei fiscale, pentru ca fondurile din cel mai recent pachet de salvare sa poata fi accesate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (8)