Iordache, despre OUG care epureaza procurorii DNA: Doar Parlamentul sau Guvernul interpreteaza legea

Joi, 18 Octombrie 2018, ora 13:38

5460 citiri

Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Presedintele Comisiei pentru Legile Justitiei, Florin Iordache, sustine ca singurii care pot interpreta o lege sunt Parlamentul sau Guvernul, insa vor fi luate in considerare si observatiile CSM, in procedura parlamentara de aprobare a OUG pe Legile Justitiei.

"Va fi discutat acest proiect, vom asculta atat punctul de vedere al initiatorului, dar fara indoiala vom tine cont si de observatiile asociatiilor profesionale si ale CSM in primul rand.

Am vazut ca o sectie a avut o anumita interpretare a legii. Din ce stiu eu, singurii care pot interpreta o lege sunt Parlamentul sau Guvernul si atunci, fara indoiala, ascultand toate partile, vom vedea daca si ce articole modificam si cum le modificam", a afirmat Florin Iordache.

Recomandarea CSM

Amintim ca Sectia pentru procurori din CSM a decis miercuri ca prevederile ordonantei de modificare a Legilor Justitiei, promovate de Tudorel Toader, nu se aplica retroactiv.

CSM a luat act astfel de solicitarile DNA, DIICOT si Parchetului General privind aplicarea ordonantei de modificare a Legilor Justitiei.

"Sectia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispozitiilor art.VII din Ordonanta de Urgenta nr.92/2018 in sensul aplicarii pentru viitor a conditiilor de exercitare a functiei in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete", arata un comunicat CSM.

Comisia Iordache preia OUG

Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul Justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a primit, spre dezbatere si aprobare, proiectul de lege privind aprobarea OUG 92/2018.

Termenul depunerii amendamentelor in Parlament este 24 octombrie, iar cel pentru raportul final al comisiei este 31 octombrie.

Ordonanta de urgenta pentru Legile Justitiei, adoptata luni dimineata de catre Guvern, a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.

OUG prevede schimbari in detasarile procurorilor si stipuleaza interviuri transmise in direct pentru procurorii-sefi, care vor fi arhivate si vazute de oricine. O alta prevedere noua introdusa este cea potrivit careia ministrul Justitiei poate sesiza Inspectia Judiciara.

In plus, este marita vechimea minima pentru cei din magistratura, care vor sa candideze la functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunct sau la functiile de conducere de la DNA si DIICOT, la 15 ani. Totodata, procurorii care vor sa acceada in structurile DNA sau DIICOT trebuie sa aiba o vechima minima de 10 ani. O modificare arata si ca magistratii trebuie sa aiba 10 ani de vechime in functie pentru a promova in functia de procuror la Parchetul General.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: MEDIAFAX

Vezi comentariile (14)