Vicepreședinta Parlamentului European, reținută pentru acuzații de corupție. Firul anchetei duce în Quatar

Autor: Alina Toma

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 08:15

10698 citiri

Eva Kaili era membră a Partidului Socialist Grec și a grupului social-democrat din PE. FOTO: Facebook / Eva Kaili

Vicepreşedinta Parlamentului European Eva Kaili a fost reţinută vineri seară sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane. O ţară din Golf, care ar fi Qatar, suspectată că a oferit mari sume de bani şi cadouri generoase pentru a influenţa decizii politice şi economice ale PE, transmite Le Soir.

Parchetul Federal din Belgia a transmis că a recuperat 600.000 de euro în numerar şi a confiscat computere şi telefoane mobile în acţiunea de vineri. În total, în cadrul raidurilor au fost percheziţionate 14 locaţii.

Se crede că alte persoane reținute sunt cetăţeni italieni, transmite agenția italiană de știri ANSA:

„De câteva luni, anchetatorii Poliţiei Judiciare Federale au suspectat că o ţară din Golf ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European, acest lucru făcându-se prin plata unor sume mari de bani sau oferirea unor cadouri generoase unor terţi cu o importanţă politică semnificativă sau poziţie strategică în cadrul Parlamentului European”, se arată în comunicat.

Parchetul nu a numit ţara aflată în centrul anchetei. Declaraţia de presă se referea doar la un „stat din Golf”. Le Soir a identificat ţara ca fiind Qatar.

Kaili, fostă prezentatoare tv, exclusă din partid

Beneficiarii sunt personalităţi cu „o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă” în Parlamentul European.

Kaili, în vârstă de 44 de ani, este un fost prezentator de televiziune elenă şi europarlamentar din 2014.

Partidul Socialist Grec, al cărei membru este Kaili, a anunţat vineri seară, că aceasta a fost exclusă din partid. Socialiştii şi democraţii din Parlamentul European au suspendat-o pe Kaili din grup, decizia intrând în vigoare imediat.

Contactate de Euronews, serviciile de presă ale Parlamentului European au spus că „Parlamentul European nu comentează procedurile judiciare”.

„Ca întotdeauna, Parlamentul European cooperează pe deplin cu autorităţile naţionale responsabile. La fel şi în acest caz concret”, au adăugat aceştia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NEWS.RO

Vezi comentariile (12)