Vicepremierul Rogozin ameninta R. Moldova, dupa declaratia de retragere a trupelor ruse din Transnistria

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 18:34

4605 citiri

Foto: Ziare.com

Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, a reactionat vineri dupa-amiaza fata de declaratia adoptata de parlamentarii moldoveni, care au cerut finalizarea retragerii trupelor ruse din regiunea separatista Transnistria, denuntand o incalcare a suveranitatii R. Moldova.

Insa, vicepremierul rus le-a amintit moldovenilor de razboiul ruso-georgian din 2008, care a inceput dupa o incercare a Georgiei de a inlatura trupele ruse din regiunea separatista Osetia de Sud, relateaza Deschide.md.

"Apropo, atunci cand georgienii i-au atacat pe civilii si pacificatorii rusi din Osetia de Sud, parlamentarii au cerut retragerea trupelor Federatiei Ruse. Toti tin minte cum s-a terminat aceasta situatie", a mentionat vicepremierul rus, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, acesta a atasat postarii si o stire din urma cu zece ani a agentiei Ria Novosti, care titreaza: "Georgia dezbate problema modificarii statutului de pacificare in Abhazia".

Dimitri Rogozin a facut in acest sens trimitere la un articol al declaratiei adoptate de catre parlamentarii moldoveni, intr-o sedinta boicotata de catre socialisti si care a coincis cu vizita premierului roman Mihai Tudose la Chisinau.

Republica Moldova "invita mediatorii si observatorii in procesul de reglementare a conflictului transnistrean sa initieze discutii politice privind transformarea mecanismului actual de mentinere a pacii intr-o misiune civila cu mandat international" in declaratia adoptata de Parlamentul de la Chisinau.

Parlamentarii moldoveni au adoptat cu 61 de voturi "pentru" o declaratie privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Adoptarea declaratiei are o dubla insemnatate, pentru ca moldovenii marcheaza 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementarii pasnice si a conflictului armat din regiunea transnistreana.

Prin aceasta declaratie, parlamentarii atrag atentia ca "stationarea continua a trupelor Federatiei Ruse si intarirea prezentei militare a acestora in partea de est a Republicii Moldova constituie incalcari ale prevederilor constitutionale, in special privind independenta, suveranitatea, integritatea teritoriala si neutralitatii permanente ale Republicii Moldova".

De asemenea, declaratia catalogheaza mentinerea in regiunea transnistreana a unui volum considerabil de munitii, arme si echipamente militare drept o amenintare constanta la adresa securitatii si stabilitatii regionale si europene. Aceasta inisiativa a fost sustinuta de catre PDM, PLDM, PL si Grupul Popular European.

Declaratia reprezinta un apel catre Moscova pentru finalizarea procesului de retragere a trupelor ruse, precum si pentru retragerea munitiilor, armelor si echipamentelor militare din partea estica a Republicii Moldova.

In acelasi timp, parlamentarii cer presedintelui si guvernantilor sa promoveze adoptarea unei rezolutii privind retragerea trupelor ruse stationate ilegal in Republica Moldova de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

Mediatorii si observatorii sunt invitati prin aceasta declaratie pentru a initia discutii politice privind transformarea mecanismului actual de mentinere a pacii intr-o misiune civila cu mandat international in regiunea separatista Transnistria.

Curtea Constitutionala de la Chisinau s-a pronuntat din luna mai pe aceasta problema, declarand neconstitutionala prezenta trupelor ruse in Transnistria.

Republica Moldova a cerut in repetate randuri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari rusi din Transnistria, insa in ciuda angajamentelor luate in fata comunitatii internationale, Moscova a mentinut in zona un contingent de soldati si armament. Rusia a trimis asa-numite forte de mentinere a pacii in regiunea separatista moldoveana Transnistria, dupa conflictul izbucnit intre Tiraspol si Chisinau in anii '90.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NEWS.RO

Vezi comentariile (8)