Catalonia si-a proclamat independenta, Spania i-a dizolvat Executivul si Parlamentul. Alegeri anticipate in 21 decembrie

Autor: Redactia Ziare.com

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 22:45

44106 citiri

Foto: Arhiva/Hepta.ro

Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri, prin vot secret, proclamarea independentei regiunii fata de Spania si constituirea unei republici.

In replica, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat ca Guvernul Spaniei a decis in urma unei sedinte de urgenta dizolvarea Executivului si Parlamentului regiunii Catalonia, condus de Carles Puigdemont, si ca vor fi organizate alegeri anticipate in 21 decembrie.

Totodata, Parchetul General din Spania a spus ca va initia o procedura judiciara impotriva presedintelui Cataloniei, suspectat de rebeliune, fapta pentru care risca zeci de ani de inchisoare.

"Parchetul General va formula saptamana viitoare acuzatii de rebeliune in cazul lui Carles Puigdemont", a declarat vineri seara un purtator de cuvant al institutiei. Oficialul spaniol a explicat ca liderul catalan risca pana la 30 de ani de inchisoare.

Locuitorii Cataloniei s-au pronuntat pe 1 octombrie in favoarea independentei regiunii fata de Spania, intr-un referendum considerat neconstitutional de Guvernul Spaniei si de Uniunea Europeana. Referendumul a declansat insa din partea autoritatilor spaniole violente inimaginabile intr-o tara democratica europeana din secolul actual.

Tocmai de aceea, intr-o prima reactie oficiala de la Bruxelles, presedintele Consiliului European cere guvernului spaniol sa aleaga "forta argumentelor, nu argumentul fortei".

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de dupa votul de proclamare a independentei din Parlamentul catalan

21:37 - Totodata, Mariano Rajoy a anuntat ca a dispus organizarea de alegeri anticipate in Catalonia, in 21 decembrie: "Am decis sa convoc alegeri libere, transparente si legale cat mai curand posibil. Am sperat ca nu vom ajunge niciodata la aceasta situatie".

17:12 - Senatul Spaniei a votat activarea Articolului 155 al Constitutiei, care prevede suspendarea autonomiei Cataloniei si practic dizolvarea tuturor institutiilor regionale.

17:00 - Mii de oameni au urmarit pe ecrane montate in fata Parlamentului de la Barcelona desfasurarea si rezultatul votului. Dupa ce au aflat ca proclamarea independentei a fost votata, ei au inceput sa cante si sa danseze.

16:51 - Senatul Spaniei urmeaza sa decida in scurt timp activarea Articolului 155 al Constitutiei, care prevede suspendarea autonomiei Cataloniei si practic dizolvarea tuturor institutiilor regionale.

16:47 - Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm si a avertizat ca statul spaniol va restabili rapid ordinea constitutionala in Catalonia.

"Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid" in Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.

16:43 - Presedintele catalan Carles Puigdemont si vicepresedintele Oriol Junqueras s-au imbratisat si felicitat dupa rezultatul votului.

16:38 - Surse citate de publicatiile La Vanguardia, El Mundo si El Pais anunta ca Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 impotriva si doua abtineri rezolutia care prevede initierea procedurilor de proclamare a independentei Cataloniei fata de Spania si crearea unei republici independente.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (73)