O treime dintre cetatenii R.Moldova ar sustine unirea cu Romania - sondaj

Joi, 11 August 2016, ora 17:29

4411 citiri

Foto: Arhiva Ziare.com

O treime din populatia Republicii Moldova sustine unirea cu Romania, acesta reprezentand nucleul dur al unionistilor, dar procentul ar putea depasi 50% daca unirea ar aduce beneficii dincolo de Prut, arata un sondaj realizat de FUMN.

Cercetarea sociologica facuta la comanda Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN) arata ca 28% dintre cetatenii Republicii Moldova sunt total sau mai degraba de acord cu unirea, informeaza un comunicat postat pe site-ul fundatiei, unde sunt prezentate mai multe detalii si grafice.

"Potrivit datelor furnizate de sondaj, ponderea respondentilor de acord cu unirea R. Moldova cu Romania ar creste la 50-51% daca li s-ar sublinia ca unirea ar aduce anumite beneficii, cum ar fi: evitarea controlului Rusiei asupra R. Moldova, educatie mai buna in scoli si universitati, servicii medicale de calitate, justitie impartiala si corecta, lupta reala impotriva coruptiei etc.

De asemenea, 45% din populatia are o atitudine pozitiva si foarte pozitiva fata de reunificarea Germaniei si 22% din populatia R. Moldova vede drept singura solutie pentru integrarea R. Moldova in UE unirea cu Romania.

Ponderea celor care sunt impotriva unirii cu Romania e de 47%", arata sursa citata.

Dintre cei care se opun unirii, doar 4% ar fi pregatiti sa participe la proteste violente, arata sondajul citat.

In schimb, "29% din cetateni ar vota cu partide anti-unioniste, 25% ar iesi la proteste pasnice impotriva unirii, iar 35% nu s-ar opune in niciun fel", precizeaza sursa citata.

Liderii politici asociati cu Unirea sunt Mihai Ghimpu (50%) si Dorin Chirtoaca (16%), iar dintre partide cel mai bine cotat este Partidul Liberal cu 52%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (8)