Moldova, o tragedie europeana pe cale sa se intample

Autor: Ana Ilie

Sambata, 24 Mai 2014, ora 18:10

11407 citiri

Cum tensiunile stau sa dea in clocot in Ucraina, Moldova risca sa devina urmatorul punct de ciocnire intre Rusia si Occident.

Jan Techau, director al centrului european al Carnegie Endowment for International Peace, scrie cu pesimism despre viitorul Moldovei, in carnegieeurope.eu, dupa o saptamana petrecuta la Chisinau si Tiraspol, alaturi de politicieni, diplomati, experti si jurnalisti.

Cazul Moldovei demonstreaza, in opinia sa, cum modelul transformational aplicat de Uniunea Europeanain vecinatatea sa estica a ajuns intr-o fundatura conceptuala.

Politica Europeana de Vecinatate ar trebui sa produca schimbari fundamentale in sferele politica, economica si sociala, in speranta de a crea economii de piata bazate pe statul de drept si standarde ridicate de respectare a drepturilor omului.

Insa elitele politice din tarile vizate de aceasta strategie refuza sa implementeze agenda de reforme, intrucat profita de pe urma starii de fapt, asa ca abordarea Uniunii are efectul invers. In loc sa genereze schimbare, cimenteaza status quo-ul, scrie Techau.

Importante fonduri europene sunt sifonate si restul folosesc la "achizitia" de stabilitate, ceea ce se traduce prin stabilizarea structurilor de putere, nu stabilizarea societatii.

In aceste conditii ar parea logica regandirea fundamentala a abordarii, stoparea acestui proiect. Dar UE nu poate pune punct pur si simplu. Cum aproape un sfert din bugetul anual al Moldovei vine de la Bruxelles, efectul pe termen scurt al unei retrageri europene ar fi catastrofal in ceea ce priveste stabilitatea politica a tarii.

Mai mult, confruntarea geopolitica din estul Europei, dintre UE si Rusia, nu permite retragerea din Moldova, o tara impartita in mod egal intre pro-rusi si pro-europeni. O retragere europeana ar inseman o cedare in fata politicilor agresive ale Rusiei si abandonarea populatiei moldovene pro-europeana.

Elitele politice moldovene au inteles dilema Occidentului. Performantele lor in domeniul bunei guvernari sunt minime si considera ca li se cuvin multe din partea vestului, si s-au specializat in utilizarea acestei dileme in folosul propriu, spune sursa citata.

Moldova este o tara supusa presiunilor din mai multe directii. Nu a avut succes cu construirea unei statalitati puternice, Moscova s-a amestecat mereu in tara, fie prin pastrarea deschisa a crizei din Transnistria, fie prin exploatarea nevoii de resurse si a dependentei de exporturile agricole in Rusia. Pe masura ce spatiul de manevra intre Rusia si UE se micsoreaza, Moldova risca dezintegrarea, scrie Techau.

Ce alternativa exista? UE si SUA au putine optiuni, pentru ca nu pot pompa bani intr-o tara, transformand-o intr-un stat-client. Nu e ceva ce-si doreste occidentul, nici ce-si doresc popoarele occidentale.

Asa ca UE isi va modifica superficial politica de vecinatate, care va continua sa fie un esec. NATO a exclus si posibilitatea unui angajament militar occidental pentru Moldova. Singura speranta pentru Moldova, spune Techau, este ca elitele sale sa devina in fine serioase cu privire la reformarea tarii si sa inceapa sa se ocupe de amenintarile interne. Majoritatea observatorilor nu cred ca aceasta evolutie este posibila acum.

Pe fondul tensiunilor regionale, modernizarea interna de succes pare imposibila. In aceste conditii, viitorul Moldovei ca stat independent si suveran pare tot mai indepartat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (25)