Ministerul bulgar de Interne a inregistrat, gresit, fonduri UE ca donatii

Marti, 09 August 2011, ora 14:50

847 citiri

Foto: Arhiva

Ministerul bulgar de Interne a inregistrat, in mod gresit, fonduri europene in valoare de peste 7.500.000 de euro ca donatii, a declarat ministrul Tvetan Tvetanov (foto).

Donatiile primite de Ministerul bulgar de Interne in prima jumatate a anului 2011 au fost de 3.871.000 de leva (aproape 2.000.000 de euro), cu 40% mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2010, a declarat ministrul adjunct de interne Dimitar Gheorghiev, negand informatiile aparute in presa, potrivit carora institutia a primit donatii de 9 milioane de leva (4,5 milioane de euro) numai in trimestru doi al acestui an.

Gheorgiev, care urmeaza sa aiba o conferinta de presa marti, pentru a prezenta veniturile institutiei, a explicat ca, din cele aproape patru milioane de leva, 3.623.811 (peste 1.800.000 de euro) au fost donatii precum combustibil sau consumabile, in timp ce banii lichizi - mai putin de 250.000 de leva (125.000 de euro) - au provenit in special de la administratiile locale sau nationale.

Ministrul de interne Tvetan Tvetanov a subliniat ca speculatiile privind donatiile catre politie fac parte din campania electorala si a atras atentia ca o parte din presa "serveste anumite interese politice si de afaceri".

In prima jumatate a anului 2011, ministerul a primit fonduri europene in valoare de 15.270.925 de leva (aproape 7.600.000 de euro), dar banii au fost inregistrati in mod gresit, ca donatii, a precizat Gheorghiev, dand asigurari ca toti donatorii sunt verificati si obligati sa semneze o declaratie in care sa spuna ca nu au cazier.

Registrul de donatii al ministerului va fi activ in luna octombrie, a anuntat viceministrul.

"Institutia depune eforturi pentru limitarea donatiilor. Ministrul Tvetanov a ordonat personal acest lucru. Si vizam sa limitam donatii facute de persoane fizice", a adaugat el.

Potrivit unui raport publicat de ziarul Sega, printre donatorii politiei se afla entitati anchetate, precum companii ale mogului energiei Hristo Kovaci, condamnat pentru evaziune fiscala.

Ministrul de Finante a declarat ca Ministerul de Interne trebuie sa returneze banii primiti de la donatori cu reputatie indoielnica.

Comisia Europeana a condamnat in raportul dat publicitatii in aceasta vara donatiile oferite de persoane corupte.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Adauga comentariu