Grecia, pregatita pentru un asediu economic - Tsipras cere vot pentru demnitate: Spuneti NU celor care va terorizeaza!

Autor: Alexandra Sandru

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 23:49

17590 citiri

Foto: Arhiva Hepta.ro

Premierul Alexis Tsipras a reusit nu doar sa imparta Grecia in doua tabere, ci intreaga Europa, dupa ce a convocat referendumul in care le cere elenilor sa se pronunte cu privire la acordul creditorilor externi, care conditioneaza ajutorul financiar pentru Grecia de mai multe reforme si masuri de austeritate.

Daca liderii UE au anuntat ca un rezultat negativ al referendumului ar putea echivala cu iesirea Greciei din zona euro, guvernul de la Atena insista ca asa ar primi o "mana buna" cu care sa se intoarca la masa negocierilor pentru a obtine un acord "sustenabil". Iar Tsipras pare sa prinda aripi pe masura ce apar informatii care ii sustin discursul. Reuters a dezvaluit ca lideri europeni ar fi incercat sa blocheze publicarea raportului FMI care arata ca datoria elena trebuie restructurata.

Mai mult, liderii europeni par sa nu mai fie uniti in problema greceasca. Seful Consiliului European Donald Tusk a spus ca s-ar putea sa trebuiasca sa ne obisnuim cu ideea ca o tara membra a zonei euro este in faliment si ca s-a ajuns aici din cauza ambelor tabere: "Nimeni din cei implicati nu e un inger".

La Atena au avut loc proteste masive ale ambelor tabere, in jur de 40.000 de oameni iesind in strada sa-si arate optiunea la votul de duminica.

Daca Tsipras a cerut in Piata Syntagma, unde oamenii protestau, un mare vot "NU" ce va echivala cu un vot pentru demnitate si democratie, ministrul de Finante Yanis Varoufakis a dezvaluit ca in aceasta perioada s-au facut multe si tara este pregatita pentru cazul in care va fi supusa unui "asediu economic", existand provizii de alimente si medicamente si rezerve de combustibili.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor din Grecia si ecourile pe care deciziile de la Atena le au in intreaga lume:

23:49 - Va multumim ca ati urmarit impreuna cu noi, si in aceasta zi, desfasurarea evenimentelor din Grecia. Va asteptam si maine pe Ziare.com sa vedem cum evolueaza situatia in ziua de dinainte de referendumul ce va decide soarta elenilor.

23:12 - Un sondaj Ipsos citat de Reuters arata aproximativ aceeasi imagine pentru votul de duminica - 44% ar vota "DA", 43% ar vota "NU" si 12% sunt indecisi.

22:37 - Reuters continua dezvaluirile despre publicarea raportului FMI - Se pare ca, desi liderii europeni s-au opus, sustinand ca documentul va da apa la moara guvernului lui Tsipras, cei care au insistat pentru publicarea raportului in aceasta saptamana au fost americanii.

22:26 - Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a declarat vineri seara ca Grecia este pregatita pentru un asediu economic, are provizii de hrana si de medicamente si rezerve de combustibili care sa le ajunga sase luni.

Varoufakis sustine ca guvernul din care face parte inca lucreaza sub premisa ca liderii zonei euro se vor intoarce la masa negocierilor daca poporul grec spune "NU" duminica la referendum, respingand astfel planul lor de austeritate, informeaza The Telegraph.

"Din fericire, avem rezerve de petrol sa ne ajunga sase luni si provizii de medicamente care sa ne ajunga patru luni", a spus el pentru sursa citata.

22:09 - Tsipras a scris si pe contul sau de Twitter: "Astazi toti ochii sunt atintiti asupra Greciei. Atat din Europa, cat si de pe intreg globul", e mesajul premierului elen.

18:14 - Grecia nu a cerut pana in acest moment ajutor financiar din partea Rusiei, a declarat vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Salveaza Rusia Grecia din criza? Anuntul facut de la Moscova

"La aceasta problema a raspuns deja ministrul de Finante (rus) Anton Siluanov. In acest moment, nu exista o astfel de cerere (de ajutor financiar din partea Greciei) ", a afirmat seful diplomatiei de la Moscova, in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau din Luxemburg, Jean Asselborn, informeaza agentia TASS, potrivit Agerpres.

17:43 - Cel putin un milion de greci nu vor putea vota la referendum, decat daca se intorc in tara de pe meleagurile pe care se afla. Grecia este unul din putinele state europene in care cetatenii aflati in strainatate nu pot vota, nici la referendum, nici la alegerile generale.

In acest sens, compania Aegean Airways a anuntat joi ca va pune la dispozitie mai multe aeronave pentru a le permite grecilor care locuiesc la Londra si Bruxelles sa vina sa voteze la referendum. Totodata, au fost reduse si preturile biletelor. O cursa dus-intors de la Bruxelles va fi 199 de euro, iar o cursa dus-intors de la Londra va costa 148 de lire sterline.

Ministrul elen de Finante: Acordul dintre Grecia si creditori este aproape finalizat

17:41 - Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a declarat pentru The Local ca nu va exista niciun ajutor financiar imediat pentru Grecia dupa votul de duminica, indiferent de rezultatul sau.

"Un nou acord va trebui negociat pornind de la o cu totul alta baza si cu termeni mult mai duri", a avertizat Schauble.

Tsipras, nou apel disperat catre greci: Respingeti la referendum santajul creditorilor

17:39 - Premierul grec Alexis Tsipras s-a adresat din nou natiunii, sustinand ca cel mai recent raport al FMI demonstreaza ca are dreptate cand spune ca datoria tarii trebuie restructurata.

El i-a indemnat pe greci sa vina cu clam la referendum si sa aleaga calea pe care vor merge cantarind argumentele, nu sloganurile, si in acest fel sa vada ca singurul vot corect este "nu".

"Va indemn sa spuneti NU ultimatumurilor, NU santajului, NU fricii", a spus Tsipras.

17:35 - Forte importante de politie sunt mobilizate in Piata Syntagma din fata parlamentului grec, unde are loc demonstratia celor care spun "nu la referendum".

17:32 - Bancile din Grecia vor ramane fara bani luni dimineata, a anuntat seful Uniunii Bancare elene. Asta inseamna ca de luni nu vor mai fi deloc bani in bancomate daca BCE nu ridica plafonul pentru bancile grecesti.

17:27 - Un supermarket din Atena a fost luat cu asalt de zeci de tineri.

Cei in jur de 40 de tineri, numiti in presa greaca "anarhisti", au furat mancare si au aruncat peste tot flayere care ii indeamna pe greci sa voteze "nu" la referendumul de duminica.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (36)