Ganditi altfel, pe naiba!

Autor: Anca Bundaru

Duminica, 12 Octombrie 2008, ora 06:30

5197 citiri

Sursa: pd.ro

30 noiembrie parca-ar fi maine, asa ca politicienii au inceput sa puna arsenalul de instrumente de comunicare la lucru, de la cele traditionale, la bloguri si la cele deloc conformiste cum sunt webcam-uri instalate in casele candidatilor. Sunt in joc multi bani si functii in Parlament.

Au trecut de la "Fapte, nu vorbe" la "Gandesc altfel". Este vorba despre democrat-liberali, care dupa ce si-au lansat premierul in chiloti pe marginea piscinei, si-au dezvaluit un program de guvernare, nici ca se putea mai "bun"! "Gandim altfel" este sloganul cu care va defila PD-L in campania pentru parlamentare.

"Gandim altfel" este adaptarea formulei "Think different" - unul dintre cele mai bune sloganuri din toate timpurile.

Desigur ca nici celelate partide nu s-au dovedit mai inspirate in alegerea sloganului. PSD s-a multumit cu sloganul "Mai bine pentru mai multi!" iar PNL cu "Promovam o Romania mindra si prospera!"

Trecand peste faptul ca democrat-liberalii si-au numit programul dupa un slogan comercial folosit cu succes de Apple Computers intr-o campanie publicitara de acum 11 ani, alegerea este irelevanta, abstracta si facuta la repezeala.

Candidatul PD-L pentru postul de premier, Theodor Stolojan, a povestit ca formularea este rezultatul unui brain-storming la partid, "iar o firma ne-a ajutat s-o punem in valoare".

Intrebarea este insa daca democrat liberalii gandesc intr-adevar altfel, pentru ca actiunile si declaratiile politice ale liderilor partidului nu arata deloc acest lucru.

Daca ne uitam la ultimele saptamani in care intreaga clasa politica a demonstrat inca odata iresponsabilitatea fata de problemele societatii romanesti nu observam ca PD-L ar fi avut o atitudine altfel. Dimpotriva. PD-L si liderul Emil Boc au dat dovada de populism.

"Populism" este un cuvant des folosit in ultima vreme si adesea prost inteles pentru ca e asociat cu masuri precum marirea de salariilor sau a pensiilor. Asadar, nu masurile in sine sunt cele care justifica populismul, ci modul in care politicienii care iau asemenea masuri le prezinta si se folosesc de ele.

Nu stiu daca cei din PD-L gandesc altfel, dar de facut fac exact acelasi lucru ca si cei pe care ii arata cu degetul acuzandu-i de demagogie. La proba practica au picat. Au votat odata cu PNL si PSD legea privind marirea salariilor profesorilor, cu aceeasi iresponsabilitate, fara sa stie daca bugetul suporta o asemenea decizie.

Apoi, de frica sa nu fie acuzati ca s-au opus pomenilor electorale care curg ca pe banda rulanta, nu si-au asumat pana la capat votul. Niciunul dintre partide nu si-a asumat greseala.

Toate formatiunile politice au invatat de la alegerile locale ca interesul tinerilor pentru politica e scazut si ca nu-si exercita dreptul la vot si nu s-au mai intrebat de ce. In schimb, au sarit cu totii pe cei considerati electorat sigur: pensionarii si bugetarii.

Ganditi altfel, pe naiba! Sau, cum ar zice un prieten, desertaciunea desertaciunilor, caci totul e comunicare. Iata ca 30 noiembrie se apropie, iar partidul prezidential - ramas fara locomotiva Traian Basescu ce s-a distantat putin cate putin - nu are un lider carismatic si se chinuie sa nu deraieze la alegeri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (56)