Elitele ruse vorbesc din spatele ușilor închise, contrar lui Putin: Obiectivul din Ucraina s-a schimbat dramatic

Autor: George Titus Albulescu

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 00:12

11765 citiri

Elitele ruse nu mai vor război și susțin înghețarea conflictului din Ucraina FOTO: Bloomberg

Războiul lui Putin, care a trecut de borna de 470 de zile, pare că trece printr-un punct de cotitură după explozia barajului de la Nova Kahovka și a primelor semne ale contraofensivei ucrainene. Elitele ruse vorbesc acum din spatele ușilor închise de la Kremlin, afirmând cu tărie că vor să se termine conflictul, contrar lui Putin, iar obiectivul din Ucraina s-a schimbat dramatic față de cel inițial.

Mulți lideri din structurile înalte de la Moscova, dar și puternici oameni de afaceri s-au săturat de război și vor încheierea lui, deși se îndoiesc că Putin va opri luptele, potrivit mai multor persoane familiare cu situația din Rusia, potrivit Bloomberg.

Deși nimeni nu este dispus să-i facă față președintelui rus în privința invaziei, credința absolută în conducerea sa a fost zdruncinată, au spus patru dintre persoane. Cea mai favorabilă perspectivă ar fi negocierile până la sfârșitul anului, care să transforme războiul într-un conflict „înghețat” și să îi permită lui Putin să proclame rușilor o victorie ”á la Pirus” prin păstrarea unor teritorii ucrainene ocupate, au spus două persoane, sub protecția anonimatului.

Renunță Putin la Crimeea? Verdictul neașteptat dat de ofițeri americani și experți militari

„Există un impas al elitelor ruse: le este frică să devină țapi ispășitori pentru un război fără sens”, a spus Kirill Rogov, un fost consilier al guvernului rus care a părăsit țara după invazie și acum conduce Re:Russia, un think tank din Viena. „Este cu adevărat surprinzător cât de răspândită în elita rusă a devenit ideea unei șanse ca Putin să nu câștige acest război”.

Deznădejdea tot mai mare este probabil să intensifice un joc al vinei privind responsabilitatea pentru invazia șovăitoare care a stârnit deja diviziuni publice amare între naționaliștii de linie dură și Ministerul Apărării al Rusiei. În condițiile în care Kremlinul se confruntă cu o contraofensivă ucraineană susținută de miliardele investite în armele venite SUA și Europa, așteptările sunt scăzute în rândul oficialilor ruși cu privire la orice progrese semnificative pe câmpul de luptă, după o iarnă în care forțele Moscovei au făcut puține progrese și au înregistrat pierderi uriașe.

Explozia catastrofală a unui baraj uriaș din Ucraina, marți, pe care guvernul de la Kiev l-a atribuit Rusiei, a complicat și mai mult conflictul, în timp ce inundațiile au cuprins părți ale zonei de conflict. Rusia a negat responsabilitatea.

Elitele ruse țin capul în jos deocamdată

Atacurile din interiorul Rusiei adaugă la un sentiment de nesiguranță, inclusiv cele mai mari lovituri cu drone săptămâna trecută care vizează Moscova de la începutul războiului. Luptele s-au răspândit în regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina, perturbând imaginea lui Putin ca garant al securității Rusiei.

Chiar și unii care susțin invazia și doresc să intensifice lupta împotriva Ucrainei s-au dezumflat în privința perspectivelor Rusiei într-un război care trebuia să se încheie în câteva zile și care este acum în a 16-a lună.

Putin și oficialii săi de vârf insistă că Rusia va câștiga, chiar dacă nu mai este foarte clar ce ar constitui victoria după ce armata sa nu a reușit să cucerească Kievul la începutul războiului. Nu există niciun semn de provocare pentru conducerea lui din cadrul cercului său.

Serviciile Secrete din SUA au dezvăluit numărul real al morților și pagubele Rusiei și Ucrainei din război

Cei mai mulți din elită țin capul în jos și își continuă munca, convinși că nu pot influența evenimentele, susțin patru persoane dintre cei care cunosc situația. Putin nu dă niciun indiciu că vrea să pună capăt războiului.

Kremlinul a impus cea mai dură represiune din ultimele decenii pentru a pedepsi chiar și disidența ușoară cu închisoare. Clasa de mijloc a Rusiei, care a constituit piatra de temelie a sprijinului pentru opoziția față de guvernarea lui Putin în marile orașe în ultimul deceniu, a fost tăcută sau a fugit din țară ca parte a celui mai mare val de emigrație din anii 1990 după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Fără sfârșitul luptei în vedere, oficialii ruși și magnații miliardari știu că se confruntă cu potențial ani de izolare internațională și dependență în creștere de Kremlin, în timp ce Putin împinge întreprinderile să susțină efortul de război și interzice celor din jur să-și părăsească posturile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Protest al creștinilor ortodocși din Bulgaria, după ce o biserică rusă a fost închisă. Guvernul a decis expulzarea mai multor clerici
Pas major făcut de ucraineni. Trupele Kievului au spart apărarea rușilor și se află la periferia localității Novoprokopovka
Români care vor să câștige bani fără să muncească: "Ce activități ai putea face ca să produci 1.000 de euro? Exclus angajarea"
Lovitura fatală pe care Erdogan o pregătește lui Putin. ”Ofensiva ucraineană ar putea salva pe toată lumea”

Sursa: Ziare.com

#elite Rusia, #Kremlin, #Putin razboi, #apropiati putin, #inghetare conflict, #razboi Ucraina, #Rusia razboi, #Putin Ucraina , #Razboi Ucraina

Vezi comentariile (29)